Austrian: nová destinace Lufthansa Group

06.12.2008 - Evropa



Lufthansa Group se s rakouským státním holdingem OIAG dohodla na prodeji velkého balíku akcií Austrian. Po pátečním podpisu smluv tak započal postupný proces převzetí rakouské letecké společnosti německým gigantem. Lufthansa zaplatí za téměř 42 procentní podíl pouze 366 268 euro. Cena tohoto balíku akcií bude pravděpodobně vyšší, neboť OIAG má právo podílet se na případném pozitivním vývoji Austrian založeném na jejich výsledku hospodaření a na vývoji hodnoty akcií Lufthansa Group v horizontu příštích tří let. Na druhé straně Lufthansa Group obdrží z rakouské strany platbu 500 miliónů euro, která má kompenzovat negativní shareholder value. Austrian jsou zatíženy vysokou akumulovanou ztrátou z minulých let, která převyšuje hodnotu jejich majetku.

Vzhledem k podmínkám, které obě strany dojednaly, musí být smlouvy také schváleny rakouským spolkovým parlamentem. Vzhledem k platbě 500 miliónů euro ze strany Rakouska se smlouvy dostanou na stůl také evropským úřadům. Evropská komise musí schválit jejich kompatibilitu s evropským právem na ochranu soutěže. Podobný proces bude muset absolvovat i česká vláda vzhledem k plánované privatizaci Českých aerolinií. Ty bude muset alespoň částečně oddlužit za předpokladu, že se nenajde kupec ochotný na sebe převzít celou akumulovanou ztrátu z minulých let. Plánované výnosy z privatizace ČSA jsou v tomto světle diskutabilní.

Na jaře příštího roku chce Lufthansa Group otevřít veřejnou nabídku na odkoupení zbylých akcií Austrian, které jsou obchodovány na vídeňské burze. Jejich cena bude stanovena jako průměr hodnot v posledních šesti měsících. Německá skupina tak za akcii zaplatí zhruba 4,44 euro. Plánované uzavření transakce zatím nebylo stanoveno. Cílem je však pohltit co největší balík akcií Austrian. Po ukončení veřejné nabídky by měla začít provozní integrace Austrian do Lufthansa Group.

Lufthansa Group přislíbila další rozvoj rakouských aerolinií, který bude odpovídat potřebám Vídně jako metropole a poptávce. Austrian stejně jako Swiss nebo Brussels Airlines zůstanou do značné míry autonomní divizí, která bude řízena jako ziskové středisko. Vídeň se zapojí do systému hubů, který je nyní tvořen letišti ve Frankfurtu nad Mohanem, Mnichově, Curychu a nejnověji také Milánem, ze kterého operuje společnosti Lufthansa Italia. „Obchod, který jsme dnes uzavřeli, je správným řešením pro Austrian Airlines stejně jako pro podniky v okolí vídeňského mezinárodního letiště. Partnerství s Lufthansa Group podpoří status Austrian jako vedoucí aerolinie v oblasti střední a východní Evropy," uvedl ve svém prohlášení ředitel OIAG.

Témata