Lufthansa Group zahajuje program Climb 2011

03.08.2009 - Evropa



Německá Lufthansa Group zveřejnila finanční výsledky za prvních šest měsíců současného kalendářního roku. Ty naplno reflektují pokles poptávky po letecké dopravě především v oblasti prémiových tříd. Na provozní úrovni skupina dosáhla zisku ve výši osmi miliónů euro, nicméně čistá ztráta za uvedené období dosáhla 216 miliónů. Tržby klesly o rekordních 15 procent na 10,226 miliardy. Nejvíce byly postiženy divize osobní a nákladní dopravy. Pokles tržeb se ale týkal i dalších oblastí činnosti. Výjimkou byla pouze údržba letadel, kde došlo k navýšení obratu, nicméně ani tato divize nevykázala stejnou úroveň zisku jako v minulém roce.

Lufthansa Group na tento vývoj reaguje novým úsporným programem s názvem CLIMB 2011. Ten je zaměřen na úsporu nákladů ve výši jedné miliardy euro ročně v rámci Lufthansa Passenger Airlines. Jeho přesnější podoba by měla být známa v příštích týdnech, kdy také začne jeho implementace. V současné době není jasné, jakých oblastí se šetření dotkne nejvíce. Během prvního pololetí společnost zaznamenala pozitivní cash-flow ve výši jedné miliardy euro. Likvidita společnosti tak nadále zůstává velmi vysoká.

Lufthansa Group paralelně uvedla, že od Evropské komise obdržela kladné signály o budoucím rozhodnutí týkající se převzetí Austrian Airlines Group. Transakce tak bude s největší pravděpodobností uzavřena do konce srpna. Evropská komise následně potvrdila, že se rozhodla akvizici AUA posvětit, ale podrobnosti dohody mezi Evropskou komisí a Lufthansa Group na ústupcích zůstávají prozatím utajeny. K prodeji nabídlo své akcie již 88 procent všech akcionářů rakouské skupiny, která se nachází ve svízelné finanční situaci.

Témata