Dokument: tisková zpráva ČSA o zimním letovém řádu

27.08.2010 - Česká republika

ČSA dnes oficiálně zveřejnily informace o změnách v síti linek, jež přinese zimní letový řád 2020/11. V rámci těchto změn ČSA zcela přestanou létat pravidelně do Velké Británie (budou zastaveny linky do Londýna/Heathrow a Manchesteru), dojde rovněž k zastavení letů do Mnichova, Kolína nad Rýnem a Brna. Linky do některých dalších destinací budou nově provozovány pouze v letní sezóně. Mimořádně přinášíme tiskovou zprávu ČSA v originálním znění.

Restrukturalizace pokračuje – z letového řádu Českých aerolinií ubudou ztrátové spoje

Praha 27. srpna 2010

V zimním letovém řádu Českých aerolinií 2010/2011 se již projeví první změny modelu dopravní sítě, které společnost avizuje od května 2010. V rámci nového konceptu České aerolinie ukončí operování do některých, pro společnost nerentabilních, destinací. Na druhé straně firma posílí nejžádanější linky, upraví počet spojení v málo využívaných časech, případně promění vybrané spoje na sezonní. Nabídka spojení Českých aerolinií zůstává velmi široká, stejně tak jako palubní servis, který společnost zpestřila již na jaře. V zimním období budou České aerolinie nabízet pravidelné spojení do 100 destinací ve 44 zemích světa, z toho v rámci vlastní sítě linky do 56 destinací v 37 zemích světa. Nový zimní letový řád bude platit od 31. října 2010 do 26. března 2011.

„Jak jsme několikrát dříve avizovali, nový letový řád Českých aerolinií pro zimní sezónu odráží další etapu cesty k pružnější a efektivní společnosti. Na rozdíl od předchozích restrukturalizačních úvah, které primárně vycházely ze snižování nákladů, je nyní hlavním bodem strategie nová koncepce dopravní sítě. Jde o pečlivě promyšlené a propočítané změny, při nichž ubývají nejméně rentabilní spoje, zvýší se ale výnosy na takzvaný osobokilometr a celková efektivita,“ uvedl Philippe Moreels, viceprezident pro prodej, marketing a ekonomiku Českých aerolinií a dodal: „I když v této chvíli hovoříme v souvislosti s novým letovým řádem i o redukci, současně intenzivně prověřujeme a propočítáváme možnosti létání do nových destinací. Pevně věřím, že jejich čas nastane příští a přespříští rok.“

Nový model dopravní sítě

Nový model dopravní sítě Českých aerolinií ustupuje od dřívější strategie celoročně operovat co nejvíce destinací v Evropě, ale bude více zaměřený na vytvoření pravidelného leteckého mostu mezi východem a západem s důrazem na poskytování tradičních služeb. Jeho schéma se bude postupně dotvářet až do výsledné podoby v roce 2012.

Nová koncepce a schéma dopravní sítě Českých aerolinií nepočítá od nadcházející zimní sezóny s pravidelným operováním do regionálních destinací, jako je Brno, Mnichov nebo Kolín nad Rýnem/Bonn, ani s přítomností na britském trhu, tj. provozem linek do Londýna a do Manchesteru.

Přibývá prázdninových destinací

Součástí modelu dopravní sítě je koncept prázdninových destinací. Marseille, Soluň a Benátky, které cestující využívají především v teplých měsících, se nyní mění na tzv. sezonní destinace, jako jsou Split, Dubrovník a Heraklion, jež jsou standardně operovány pouze v letní sezóně.

Praktičtější odletové časy

Nová koncepce dopravního modelu přináší i další změny, které mají zvýšit efektivitu sítě. Jednou z takových změn je například přesunutí vybraných odletů do atraktivnějších časů, jako je tomu například u ranních linek do a z Hamburku nebo z Boloně či Krakova, a také změna odpoledních linek do Bruselu a Curychu na nocující, které lépe vyhovují jak point-to-point, tak i transferovým cestujícím. V případě Bruselu a Curychu tak České aerolinie nabídnou nové atraktivnější odletové časy do Prahy.

Dílčí úpravy frekvencí

České aerolinie od zimní sezóny 2010/2011 navyšují počty letů například u spojů do Bělehradu, a také do Bruselu, Paříže, Atén, Bejrútu nebo Petrohradu. K dílčímu snížení frekvencí naopak dojde na linkách operovaných do Ostravy, Bratislavy, Stuttgartu, Hamburku, Curychu, Boloně, Vilniusu, Osla nebo Kodaně. Na některé spoje, jako například do Hamburku, nasadí České aerolinie místo turbovrtulových letounů typu ATR proudová letadla s vyšší kapacitou. Nabízená sedačková kapacita tím zůstane na lince nezměněna, i přestože na této lince ubude jedna frekvence. Každý z letů na této trase se změnou typu letadla zrychlí o celých 20 minut.

Občerstvení na palubách Českých aerolinií

Již od začátku letního letového řádu 2010 došlo na palubách letadel Českých aerolinií ke změnám v občerstvení, a to jak v business, tak ekonomické třídě. Cestujícím je tak již více než půl roku k dispozici větší výběr bezplatných nápojů, včetně piva a vína, a servírované pokrmy vyšší kvality. Došlo také k navýšení gramáží jídel a množství zeleniny, rozšířil se výběr sortimentu masa. Alkoholické miniatury a drobné pochutiny z doplňkového prodeje jsou i nadále nabízeny v rámci SkyShopu. Pokrmy jsou servírovány na novém designovém nádobí, které díky své nízké hmotnosti umožňuje cestujícím i palubnímu personálu snadnější manipulaci.

O věrnostní program OK Plus je zájem

Významná část cestujících Českých aerolinií využívá výhod věrnostního programu OK Plus. Jenom od začátku letošního roku přibylo téměř 50 000 nových členů. České aerolinie v těchto dnech přivítaly jubilejního půlmiliontého člena věrnostního programu OK Plus. Jako speciální pozornost pro něj připravily Zlatou kartu OK Plus, a také načtení 30 tisíc mil na jeho účet. Nejvíce členů programu OK Plus pochází z České republiky, na druhém a třetím místě jsou dle počtu cestující z Ruské federace a Slovenska. Do top 10 zemí patří dále Německo, Velká Británie, USA, Rumunsko a všechny tři pobaltské státy: Estonsko, Litva a Lotyšsko.

Členové věrnostního programu Českých aerolinií získávají míle na svůj účet OK Plus za uskutečněné lety nejenom s Českými aerolinie, ale i za lety na palubách 12 leteckých společností aliance Sky Team (nejnověji také Vietnam Airlines a rumunského Tarom), a také Air Malta a China Airlines. Míle jsou připisovány i za využívání služeb ostatních, neleteckých partnerů věrnostního programu (například při pronájmu vozu, ubytování v partnerském hotelu, nákupu zájezdů, elektroniky, hraček, pohonných hmot nebo předplatného vybraných časopisů). Své míle pak členové programu mohou proměnit v celou řadu benefitů, mezi něž patří dovolená, pobyt v hotelu, pronájem vozu, ale třeba i let balonem, nebo lekce na leteckém simulátoru a další. Jednoznačně nejoblíbenější jsou takzvané bonusové letenky.

Hana Hejsková
Ředitelka Komunikace