Roll-out nákladního Boeingu 747-8

14.11.2009 - Nová letadla



Americký výrobce Boeing ve čtvrtek představil novou generaci jumbo jetu, když byl první zkompletovaný Boeing 747-8 Freighter vytažen před výrobní halu v Everettu. Tento letoun, který je určen pro lucemburskou leteckou společnost Cargolux, se nyní bude připravovat na zkušební lety. První let by se měl uskutečnit začátkem příštího roku, přičemž dodávka společnosti Cargolux, která je je prvním zákazníkem, se po loňském posunu a před měsícem oznámeným dalším zpožděním očekává až ve 4. čtvrtletí příštího roku. Kvůli těmto zpožděním se projekt nového jumba prodraží zhruba o jednu miliardu dolarů.

Boeing 747-8
Roll-out prvního Boengu 747-8 Freighter (foto: Boeing Co).

Nový Boeing 747-8 Freighter je dlouhý 76,3 metrů, tedy je o 5,6 metrů delší než nákladní verze Boeing 747-400. Díky tomu pojme o 16 procent více nákladu oproti předchozí verzi. To znamená možnost přepravy dalších čtyř palet na hlavní palubě a dalších tří palet v podpalubí. Dolet 747-8 v nákladní verzi je podle specifikace výrobce 8130 km. Představený letoun je vybaven čtveřicí nových úsporných motorů GEnx-2B. Podle Boeingu bude mít 747-8 Freighter nejnižší provozní náklady a nejlepší ekonomiku provozu mezi nákladními letouny.

Boeing má dosud na Boeing 747-8 celkem 105 objednávek z toho 78 je na nákladní verzi. Tu objednaly letecké společnosti Cargolux, Nippon Cargo Airlines, AirBridgeCargo Airlines, Atlas Air, Cathay Pacific, Dubai Aerospace Enterprise, Emirates SkyCargo, Guggenheim Aviation Partners a Korean Air.

Další fotografie z této události si lze prohlédnout na blogu Randyho Tinsetha, viceprezidenta Boeing Commercial Airplanes

Témata