Rozhodnuto: BAA musí odprodat tři letiště

03.04.2009 - Evropa



Britská Competition Commission ve druhé polvině března vydala závěrečnou zprávu týkající se konkurenčního prostředí na britských letištích, které je dlouhodobě kritizováno ze strany mnoha leteckých společností. Výsledky, ke kterým komise dospěla, ji přiměly rozhodnout o nuceném odprodeji tří ze sedmi letišť z portfolia British Airport Authority. Nařízení se týká londýnských letišť Gatwick a Stansted a jednoho skotského letiště. BAA má v tomto případě možnost rozhodnout, zda se zbaví letiště v Edinburghu nebo Glasgow.

BAA musí všechna letiště prodat nejpozději do dvou let. Pokud si to však vyžádají objektivní okolnosti, mohlo by dojít k prodloužení této lhůty. Prodej se má odehrát postupně. Prvním letištěm, které má opustit portfolio BAA je Gatwick. Vzhledem k předešlým signálům BAA zahájila odprodej druhého největšího letiště v Londýně již v srpnu 2008. Komise podle své zprávy sice v rámci skotských letišť preferuje prodej letiště v Edinburghu, nicméně argumenty v tomto případě nejsou tak silné, zvolila proto variantu, kdy o prodeji rozhodne BAA.

Předseda vyšetřovací komise Christopher Clarke k rozhodnutí uvedl: „Uvědomujeme si, že použití našich pravomocí zásadně ovlivní podnikání společnosti BAA. Charakter a rozsah konkurenčních problémů, které jsme našli, nám však neumožňuje zvažovat jakékoliv jiné alternativy, kam patří odprodej pouze jednoho londýnského letiště nebo větší regulace. BAA zatím oficiální cestou na zprávu Competition Commission neodpovědělo. Ve svém prohlášení však naznačilo, že akceptuje potřebu změny. Analýzu komise však považuje za špatnou a její následky v současném ekonomickém prostředí za nepraktické.

Témata