Letiště Schönefeld poprvé přes 10 milionů cestujících

09.11.2016 - Evropa



Berlínské letiště Schönefeld poprvé ve své historii překonalo hranici 10 milionů odbavených cestujících v jednom roce. Jubilejního desetimiliontého pasažéra přivítal včera na Schönefeldu ředitel letiště Karsten Mühlenfeld. "Nyní jsme poprvé v dvouciferných milionových číslech. Díky tomu je Berlín-Schönefeld ve stejné lize jako letiště v Kolíně nad Rýnem a ve Stuttgartu," uvedl Karsten Mühlenfeld během přivítání jubilejního cestujícího.

Desetimiliontým cestujícím byla Nancy K., která letěla s leteckou společností Condor na dovolenou do marockého Agadiru (foto: Günter Wicker/Flughafen Berlin Brandenburg)

Dynamika růstu počtu cestujících na Schönefeldu je v posledních třech letech velmi vysoká. V roce 2014 se letiště opět vrátilo k růstu především díky expanzi nízkonákladových aerolinií. V tomto roce letiště odbavilo 7,29 milionů pasažerů, tedy přibližně stejně jako v roce 2010. V roce 2015 zaznamenalo letiště růst o téměř 17 procent, když odbavilo 8,52 milionů cestujících.

Ruská letecká společnost Aeroflot létá na Schönefeld již od roku 1945 (foto: Günter Wicker/Flughafen Berlin Brandenburg)

Letiště Schönefeld vzniklo v polovině 30. let 20. století jako tovární letiště výrobce letadel Henschel Flugzeug-Werke (HFW). S koncem 2. světové války letiště obsadila ruská armáda a záhy začalo být letiště využíváno i pro civilní lety. Vzhledem k tomu, že letiště bylo za hranicí Berlína, nevztahovaly se na něj dohody o sektorech města, které omezovaly lety pouze na společnosti ze čtyř vítězných velmocí. Později se Schönefeld stal hlavním letištěm NDR a hlavní základnou její letecké společnosti Interflug.

Témata