Otevření nového letiště v Berlíně bylo odloženo

08.05.2012 - Evropa



Nové hlavní berlínské letiště Berlin Brandenburg nebude otevřeno 3. června, jak bylo dosud plánováno. Na mimořádné tiskové konferenci v Berlíně, které se zúčastnili také berlínský starosta Klaus Wowereit a ministerský předseda Braniborska Matthias Platzek, to dnes odpoledne oznámili představitelé letiště. Berlínský starosta Wowereit uvedl na konferenci, že se zprávu o odkladu dozvěděl teprve v pondělí. Wowereit vyzdvihl, že zajištění bezpečnosti cestujících a zaměstnanců musí být prvořadým hlediskem. Oficiálním důvodem odložení zahájení provozu jsou problémy s protipožárním zabezpečením. Podle technického ředitele Flughafen Berlin Brandenburg Manfreda Körtgena by se do termínu otevření nepodařilo získat potřebná schválení pro systémy ventilace. Nový termín otevření letiště nebyl na tiskové konferenci zmíněn. Berlínský starosta Klaus Wowereit však později uvedl, že očekává zahájení provozu začátkem srpna. Deník Tagesspigel uvádí, že zmíněné požární zabezpečení nejsou jediným problémem nového letiště a během testů byly odhaleny další nedostatky.

Letiště Berlín Brandenburg
Letecký pohled na dokončované letiště Berlín Brandenburg
(foto: Flughafen Berlin Brandenburg)

Posunutí termínu necelé čtyři týdny před plánovaným otevřením způsobí řadu problémů a finančních ztrát. S otevřením nového letiště Berlin Brandenburg mělo totiž dojít k ukončení provozu letišť Tegel a Schönefeld. Přesun provozu měl vyvrcholit v noci ze 2. na 3. června přestěhováním pozemní techniky ulicemi Berlína z Tegelu na nové letiště. Mimochodem tento přesun byl plánován více než rok a rozplánován na minuty. Podle deníku Tagesspiegel jsou bezprostřední náklady odkladu zhruba 15 milionů eur měsíčně. Tyto náklady vyplývají zejména z dalšího provozu letišť Tegel a Schonefeld.

Letiště Berlín Brandenburg - dráha
Letiště Berlín Brandenburg má dvě paralelní dráhy, nová jižní dráha 07R/25L je dlouhá 4000 metrů (foto: Flughafen Berlin Brandenburg)

Teď je jasné, že Tegel a Schonefeld budou v provozu minimálně ještě v červnu a v červenci. Obě letiště se budou muset vyrovnat nejen s obvyklým zvýšeným zájmem cestujících v době letních prázdnin, ale také s řadou nových letů, které letecké společnosti chtěly operovat z nového letiště. Jenom Lufthansa plánovala rozšíření svých přímých letů z Berlína z dosavadních jedenácti na 39 destinací. Největší německá letecká společnost již informovala, že žádné nové linky, které měly být otevřeny z Berlína Brandenburg, nebudou rušeny, a lety budou prozatím odbavovány z letiště Tegel. To samozřejmě bude znamenat pro Tegel výrazné navýšení počtu cestujících, které bude potřeba odbavit a s tím spojené znatelné snížení komfortu.

Letiště Berlín Brandenburg - kontrolní věž
Kontrolní věž je vysoká 72 metrů, v pozadí terminál (foto: Flughafen Berlin Brandenburg)

Krátce po skončení tiskové konference začala v německých mediích zaznívat ostra kritika chybného plánování, objevují se názory o poškození image Berlína a Německa ve světě a také hlasy vyzývající po vyvození odpovědnosti za celé fiasko s otevřením letiště. Nejedná se ostatně o první odklad, ale již o druhý posun v termínu zahájení provozu. Berlínský starosta Wowereit uvedl, že se konkrétní vyvození odpovědnosti bude řešit. Nevyloučil také, že po stavebních firmách bude požadováno odškodnění za pozdní dodání prací.

Letiště Berlín Brandenburg - testování provozu
Od února je testováno běžné odbavení cestujících, ale i různé nouzové situace (foto: Flughafen Berlin Brandenburg)

Nové letiště Berlin Brandenburg vzniká rozšířením stávajícího letiště Schönefeld jižním směrem. Letiště Schönefeld, které bylo v minulosti hlavním mezinárodním letištěm bývalé NDR, poutalo v posledních letech zájem zejména nízkonákladových a charterových dopravců. Nové letiště by mělo v prvním roce provozu odbavit minimálně 27 milionů cestujících. Letiště je navrženo tak, aby bylo možné kapacitu postupně zvyšovat až na 50 milionů pasažerů ročně.

Témata