Ryanair zahájil pravidelné lety do Pardubic

06.09.2017 - Česká republika



V úterý po 18. hodině přistál na letišti v Pardubicích letoun irské společnosti Ryanair a zahájil tak novou linku z londýnského letiště Stansted. Boeing 737-800 (EI-FTH) byl na pardubickém letišti přivítán vodní slavobránou. Podle zprávy agentury ČTK byl první let z Londýna obsazen ze 60 procent, zpět do Londýna pak letadlo odlétalo plné.

 

 

Pardubice se tak staly po Brnu, Ostravě a Praze čtvrtým městem v České republice, do kterého Ryanair provozuje pravidelné lety. Nová linka je zatím operována třikrát týdně vždy v úterý, ve čtvrtek a v sobotu. Letový řád je různý pro každý z těchto dnů v týdnu. V úterý je odlet z Pardubic v 19:00, ve čtvrtek ve 12:25 a v sobotu 21:00. Ceny jednosměrných letenek z Pardubic do Londýna začínají na 259 Kč, zpáteční letenku lze pořídit za cenu od 518 Kč. Ryanair uvedl, že letenky za tyto ceny nabízí u příležitosti otevření nové linky.

Původně se počítalo s tím, že nová linka získá finanční podporu ze strany města Pardubice. V polovině března však Hospodářské noviny informovaly, že pardubičtí radní dotaci lince ve výši 8 milionů Kč neodsouhlasily a provozovatel letiště společnost East Bohemian Airport (EBA) se rozhodla novou linku podpořit ze svých rezerv.

Nová linka Ryanairu by měla velkou vzpruhou pro statistiky pardubického letiště. Vloni totiž letiště odbavilo jen 31 tisíc cestujících, což bylo nejméně od roku 2004. Ryanair předpokládá, že na nové lince přepraví okolo 50 tisíc cestujících ročně.

Témata