Ryanair bude létat do Mnichova

31.08.2017 - Evropa



S novým zimním letovým řádem zahájí Ryanair pravidelné lety do Mnichova. Nízkonákladová společnost zatím otevře na mnichovské letiště jen linku z irského Dublinu. Ta bude operována dvakrát denně od 29. října 2017 a Ryanair počítá s jejím celoročním provozem. Mezi Dublinem a Mnichovem v současnosti létají dvakrát denně Aer Lingus a Lufthansa a dále do konce října třikrát týdně Transavia.

Ryanair - Boeing 737-800 (foto: Ryanair)

O zahájení letů Ryanair na mnichovské letiště se v posledních letech několikrát spekulovalo. Dosud případná jednání o otevření linek troskotala na vysokých poplatcích na letišti v Mnichově a dále na nedostatku vhodných slotů. Ryanair se dosud zaměřoval na letiště Allgäu v Memmingemu nacházející se na jihu Bavorska. Irský dopravce na tomto malém letišti, které ve svých materiálech označoval jako Mnichov – West, postupně rozšiřoval svou přítomnost. Během září bude Ryanair z Memmingemu létat do 19 destinací, přičemž tři jsou sezónní.

Letoun Ryanair na letišti v Memmingemu (foto: Allgäu Airport)

Nyní se zdá, že s odchodem nízkonákladové společnosti Transavia z mnichovského letiště, se naskytly vhodné sloty. „Velmi nás těší, že naše příznivé ceny konečně přicházejí také do Mnichova,“ řekl David O’Brien, obchodní ředitel Ryanair, k otevření nové linky z Dublinu. Jaké jsou další plány Ryanairu v Mnichově není jasné.

Podíl nízkonákladových aerolinií je na mnichovském letišti velmi nízký a dosahuje jen sedmi procent. Situaci může změnit další vývoj kolem insolvence společnosti Air Berlin. Ta se má podíl v Mnichově zhruba šesti procent a dosud na letišti uskutečnila okolo 24 000 pohybů ročně.

Letecký pohled na terminál 1 a 2 na mezinárodním letišti v Mnichově (foto: Thomas Kniess/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0)

V současnosti Ryanair létá celkem na 14 letišť v Německu. Letos v březnu zahájila společnost lety z největšího německého letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, kde otevřela základnu. Z velkých letišť v Německu Ryanair již nelétá jen do Düsseldorfu a na berlínské letiště Tegel.

Témata