Qatar Airways zahájily pravidelné lety do Prahy

21.08.2017 - Česká republika



Na pražském ruzyňském letišti dnes přistál Airbus A320 společnosti Qatar Airways, který zahájil nové pravidelné spojení mezi Dauhá a Prahou. Letoun odstartoval z letiště Hamad International v Dauhá v 8:12 místního času a na Letišti Václava Havla v Praze přistál ve 12:47. Prvním letem přicestoval do Prahy také generální ředitel Qatar Airways Akbar al-Baker společně s velvyslancem ČR v Kataru Markem Vítkem. Na ruzyňském letišti byl al-Baker přivítán Václavem Řehořem, předsedou představenstva Letiště Praha.

Qatar Airways - Airbus A320 - Praha
Qatar Airways zahájily pravidelné lety do Prahy (foto: Tomáš Hampl)

Linka bude provozována denně letounem A320, který létá v konfiguraci s 12 sedadly v business class a dalšími 120 místy v ekonomické třídě. Letovým řád počítá se dvěma rozdílnými časy letů do Prahy. V úterý, ve čtvrtek a v sobotu je odlet linky QR289 z Dauhá ve 2:30 s příletem do Prahy v 7:40. Zpáteční let QR290 startuje ve stejné dny v 9:25 a na letišti v Dauhá přistává v 16:25. V ostatní dny bude letoun Qatar Airways odlétat z Dauhá v 8:00 jako linka QR291 a na ruzyňském letišti přistávat ve 13:10. Zpět z Prahy bude odlétat v 17:10 a v Dauhá přistane další den 00:10.

Qatar Airways - Airbus A320 - První let do Prahy
Qatar Airways - Airbus A320 (foto: Tomáš Hampl)

„Velmi nás těší, že jsme spustili každodenní lety do Prahy. Jedná se o dlouho očekávaný přírůstek do naší globální sítě,“ uvedl Akbar al-Baker k zahájení letů. „Spuštění této nové služby přichází v době, kdy posilujeme svou přítomnost ve východní Evropě v rámci naší globální strategie rozšiřování služeb,“ dodal dále al-Baker. „Plánovaný letový řád ve dvou různých časech provozu umožní zajímavé napojení na síť dopravce v Dauhá s krátkými přestupními časy na asijské a australské linky. Předpokládáme, že cestující z Prahy nejvíce zaujmou navazující spojení na Bali, do Bangkoku, Kolomba, Tokia, Kuala Lumpur, Singapuru, Saigonu, Kuvajtu, Hongkongu, Dillí nebo Sydney,“ uvedl Václav Řehoř.

Qatar Airways - Airbus A320 - Business Class
Business class v letounu A320, který létá do Prahy (foto: Tomáš Hampl)

Qatar Airways nejsou v Praze úplným nováčkem. Od loňského roku létá na ruzyňské letiště nákladní divize společnosti Qatar Airways Cargo. Na nákladní lince z Dauhá s mezipřistáním v Budapešti létá třikrát týdně s letounem Airbus A330F, který přepraví 180 tun nákladu. Zavedení denních letů pro cestující znamená další dodatečnou kapacitu pro přepravu nákladu v podpalubí letadel.

Qatar Airways - Airbus A320 - Economy Class
Kabina ekonomické třídy v A320 Qatar Airways (foto: Tomáš Hampl)

Státem vlastněné Qatar Airways pokračují v rychlém rozšiřování linek. Společnost v současnosti létá do více než 150 destinací, čímž předstihla konkurenční Emirates. Katarské aerolinie letos zahájily pravidelné lety do Aucklandu, Dublinu, Nice, Soharu a Skopje. V letošním a příštím roce společnost plánuje otevření linek do Kyjeva, Lusaky, Medanu Santiaga de Chile, Sarajeva, Rio de Janeira, Doualy, Libreville a Canberry. Flotila Qatar Airways se aktuálně skládá ze 197 dopravních letadel A319/A320/A321, A330, A340, A380, B747F, B777 a B787. Koncem letošního roku má společnost převzít první Airbus A350-1000 a stát se tak prvním provozovatelem této větší verze A350 na světě.

Qatar Airways - Airbus A320 - První let do Prahy
(foto: Tomáš Hampl)

Qatar Airways - Airbus A320 - První let do Prahy
(foto: Tomáš Hampl)

Témata