Silný vítr zkomplikoval lety na Madeiru

07.08.2017 - Evropa



Nepříznivé povětrnostní podmínky zkomplikovaly o víkendu leteckou přepravu na portugalský ostrov Madeira. Kvůli silnému větru, který dosahoval rychlosti až 75 km/hod bylo do nedělního večera na letišti Funchal zrušeno 56 letů a postiženo tak bylo okolo 5500 cestujících. Lety směřující na Madeiru vyčkávaly u ostrova s nadějí, že se dočkají zlepšení podmínek. Podle serveru Flightradar24 let 834 společnost Enter Air z Barcelony dokonce kroužil tři a půl hodiny v blízkosti severního pobřeží Madeiry, než byl přesměrován na letiště v Las Palmas. Na jiná letiště divertovalo nejméně dvacet letů, další lety byly zcela zrušeny. Šest letů přistálo na letišti Porto Santo, odkud byli cestující na Madeiru přepraveni lodí. Jediným letem, který během neděle ve Funchalu přistál, byla regionální linka z Porto Santo.

Enter Air - let 834 na Madeiru
Kroužení letu 834 společnosti Enter Air u Madeiry, jak je zachytil server Flightradar24 (zdroj: blog Flightradar24)

Během pondělního dopoledne došlo k částečnému zlepšení situace. Poté, co se rychlost větru zmenšila, přistály ve Funchalu vedle linky z Porto Santo před polednem také lety TUI Airlines UK, Monarch Airlines a easyJet z Velké Británie. Podle serveru Flightradar24 byl zrušen dnešní let QS1170 společnosti Travel Service z Prahy do Funchalu. Během odpoledne by měl silný vítr ustát a situace by se měla vrátit postupně k normálu. V neděli i dnes ovládl odbavovací budovu letiště chaos. Někteří pasažéři si stěžovali na nedostatek informací za strany leteckých společností. Cestující v dlouhých frontách čekali na změnu svých letenek na jiný termín. Řadě z nich se pobyt na Madeiře prodlouží až o několik dnů, poněvadž dostali místa až na letech v druhé polovině tohoto týdne.

Letiště Funchal - ranvej
Část ranveje letiště ve Funchalu stojí na vysokých pylonech (foto: Jarle Vines/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 NO)

Přistání na letišti ve Fuchalu je pro piloty letadel jedno z nejnáročnějších na světě. Letiště se nachází na malém pruhu mezi pobřežím a úpatím hor. Ze severních svahů vanou často větry, které v prostoru dráhy vytvářejí nebezpečné turbulence. Piloti při přistání provádí otočku v blízkosti pobřeží a letoun do osy dráhy usadí až krátce před dosednutím. Po tragické nehodě Boeingu 727 společnosti TAP Air Portugal v roce 1977 bylo rozhodnuto o prodloužení ranveje. Delší a širší dráha, která byla uvedena do provozu v roce 2000, umožňuje přistání i širokotrupých letadel. Od letošního března letiště nese jméno hvězdy Cristiana Ronalda, který se na Madeiře narodil.

Témata