Krátce: Air Astana, Croatia Airlines a Germania

05.08.2017 - Krátce



Kazašská aerolinie Air Astana se dohodla na pronájmu pěti letadel Embraer E190-E2 s leasingovou společností AerCap. Embraery nové generace budou postupně od konce roku 2018 nahrazovat ve flotile část starších letadel Embraer E190, které společnost provozuje od roku 2011. Air Astana nasazuje letouny E190 na linky do destinací na jihu Ruska, oblastí Kavkazu, střední Asie a Indie. Stroje rovněž na vybraných vnitrostátních linkách po Kazachstánu.

Air Astana - Embraer E190-E2 (foto: AerCap)

Odborová organizace ORCA reprezentující část zaměstnanců Croatia Airlines odvolalo časově neomezenou stávku, která měla začít v úterý 8. srpna. Na základě dohody s managementem aerolinie mají být 1. září obnoveny jednání o nové kolektivní smlouvě. Těmto rozhovorům by měly být přítomni i zástupci chorvatského ministerstva námořnictva, dopravy a infrastruktury. Odborová organizace ORCA zastupuje piloty, palubní průvodčí, techniky a další zaměstnance aerolinie. Management Croatia Airlines plánoval podle leteckého serveru EX-YU Aviation nahradit případné výpadky v provozu způsobené stávkou pronajatými letadly i s posádkami od jiných leteckých společností.

Germania - Boeing 737-700 (foto: Germania)

Letecká společnost Germania zahájí v příštím roce lety z Drážďan do Atén. Nová linka bude provozována dvakrát týdně od 4. května 2018 letouny Boeing 737-700. Rozšíření letů umožní bázování třetího letounu Boeing 737-700 na letišti v Drážďanech příští letní sezónu. Pro drážďanské letiště budou Atény zcela novou destinací. Díky code-sharingové spolupráci s řeckou leteckou společností Sky Express budou moci cestující pokračovat do dalších destinací v Řecku jako Mykonos, Santorini, Paros a Karpathos.

Témata