Ryanair Sun chce být polskou jedničkou v charterech

02.08.2017 - Evropa



Nízkonákladová společnost Ryanair pokračuje ve svém ohlášeném plánu na otevření charterové pobočky Ryanair Sun v Polsku. Nyní Ryanair zveřejnil další podrobnosti v nově publikované výroční zprávě za poslední finanční rok. „Nová aerolinie zahájí charterové lety z/do Polska v letní sezóně 2018 s úvodní flotilou 5 letadel,“ uvedl Michael O’Leary ve zprávě pro akcionáře. Pro letní sezónu 2019 pak má mít Ryanair Sun již flotilu složenou z více než 15 letadel Boeing 737-800. Ryanair Sun má být aerolinie operující na základě vlastního osvědčení leteckého dopravce (AOC). Podle serveru Puls Biznesu již společnost podala žádost o AOC u polského úřadu pro civilní letectví.

Logo letecké společnosti Ryanair Sun (zdroj: Ryanair)

Dá se předpokládat, že zahájení letů Ryanair Sun přinese významné přesuny na polském trhu charterové přepravy. Samotný Ryanair očekává, že nová aerolinie se stane jedničkou na polském trhu charterů. Ryanair Sun se bude snažit toho dosáhnout přetažením přepravy klientů hlavních touroperátorů od stávajících dopravců. Server Puls Biznesu tento týden uvedl, že jedním ze zákazníků bude TUI, přičemž s dalšími touroperátory nová aerolinie jedná. Podle serveru Ryanair Sun nabízí touroperátorům vždy celé letadlo, ve kterém pak mohou sami nabízet bloky sedaček menším cestovním kancelářím.

Polský trh charterových letů je podle Puls Biznesu rozdělen mezi tři největší dopravce: Enter Air (1,2 mil. cestujících v roce 2016), Travel Service (1 mil. cestujících) a Small Planet Airlines (879 tisíc cestujících). Na ostatní letecké společnosti připadá pak necelých 14 procent trhu.

Témata