Historická Dakota DC-3 létá v barvách Aer Lingus

21.07.2017 - Evropa



Oživením starých časů a připomenutím historie Aer Lingus je letoun Douglas DC-3 (ZS-NTE), který se objevil v barvách irského dopravce. Historický letoun se stane zpestřením letošního léta na leteckých dnech v Irsku, ve Velké Británii a v dalších zemích. Letoun přiletěl ve čtvrtek do Irska, aby se o víkendu představil na na Foynes Air Show a Bray Air Show. Přebarvení letadla a cestu do Irska zajistila organizace Irish Historic Flight Foundation ve spolupráci s Aer Lingus a dalšími subjekty. Letoun nese historické livery, které společnost používala v 60. letech minulého století.

Dakota ZS-NTE byla vyrobena v roce 1943 jako C-47 Skytrain, což byla vojenská verze letadel DC-3. Po službě v britském a jihoafrickém letectvu byl letoun odprodán firmě Aero Rebuilds. V roce 2002 jej zakoupila společnost Springbok Classic Air, která se zabývá vyhlídkovými lety s historickými letadly. V roce 2015 pak letoun koupil německý byznysmen a sběratel Peter Adrian.

Aer Lingus - Douglas DC-3
Douglas DC-3 v retro barvách Aer Lingus (foto: © Aer Lingus)

Společnost Aer Lingus zařadila první Douglas DC-3 do své flotily v roce 1940 a první linkou, na které byl nasazen tehdy nový letoun, bylo spojení Dublin – Liverpool. Po 2. světové válce irská aerolinie s DC-3 otevřela v roce 1946 novou linku do Paříže a v roce 1947 do Amsterdamu. Těžištěm provozu Dakot u Aer Lingus byly však linky mezi Irskem a Velkou Británii. Až do roku 1964 provozovala společnost celkem 19 různých letadel Douglas DC-3.

Témata