Dánská Primera Air spustí low-cost lety do USA

20.07.2017 - Evropa



Dánská letecká společnost Primera Air dnes ohlásila vstup na pravidelné transatlantické linky. Společnost zahájí postupně během května a června 2018 lety z Paříže-CDG, Londýna-Stanstedu a Birminghamu do Bostonu a Newarku na východním pobřeží USA. Jako první bude otevřena 19. dubna 2018 linka z Londýna-Stanstedu do Newarku, která bude provozována denně. Od 18. května 2018 budou provozovány linky z Paříže-CDG a Birminghamu do Newarku (obě denně) a z Londýna-Stanstedu do Bostonu (4x týdně). Od června 2018 pak nabídku ještě rozšíří linky Birmingham – Boston (4x týdně) a Paříž-CDG – Boston (3x týdeň). Společnost uvedla, že později budou oznámeny další destinace v USA operované z Birminghamu a Londýna.

Nabídka levných letenek z USA do Evropy na webu Primera Air (zdroj: primeraair.com)

Podle šéfa společnosti Hrafna Thorgeirssona bude provoz transatlantických linek zahájen se šesti letouny Airbus A321neo. Ty budou létat v konfiguraci pro 200 cestujících, přičemž 16 sedadel (uspořádání 2 + 2) bude ve třídě Premium a dalších 184 míst v ekonomické třídě. V rámci akce nabízí společnost jednosměrné letenky z USA do Birminghamu, Londýna a Paříže za cenu 99 dolarů. Jedná se však o letenky v nejlevnější třídě „Light“, ve které může mít cestující pouze kabinové zavazadla do 10 kg. Zpáteční letenka z Paříže do Newarku je dostupná v třídě „Light“ za cenu od 270 euro a ve vyšší třídě „Comfort“ se zapsaným zavazadlem (max. 23 kg) a občerstvením na palubě za cenu 409 euro. Vyšší třída „Flex“ pak za cenu 869 euro umožňuje zdarma měnit jména cestujících a při doplatku rozdílu cen i termín letu. Letenka v této třídě je plně refundovatelná stejně jako v Premium Flex. Třída Premium pak zahrnuje vedle pohodlnější sedadel také prioritní boarding.

Vizualizace letounu Airbus A321LR v barvách Primera Air (foto: AerCap)

Vstup Primera Air na transatlantické linky je poměrně razantní. Společnost přitom dosud působila v oblasti charterových letů a mimo Skandinávii není příliš známá mezi cestující veřejností. Dá se očekávat, že aerolinie spolu s převzetím nových objednaných letadel bude své lety přes Atlantik dále rozvíjet. Ještě v průběhu roku 2018 budou dodány dva A321LR s prodlouženým doletem, na jejichž pronájmu se Primera Air dohodla v červnu s leasingovou společností AerCap. Společnost tak bude jedním z prvních provozovatelů této nové verze A321 na světě. Od roku 2019 bude společnost do své flotily zařazovat také první Boeingy 737 MAX 9, kterých objednala celkem dvanáct kusů.

Témata