Nové letiště na Krétě dostalo zelenou

01.06.2017 - Evropa



Výstavba nového letiště pro Heraklion získává díky turistickému boomu konečně konkrétní obrysy. V úterý uzavřel řecký ministr dopravy a infrastruktury Christos Spirtzis předběžnou dohodu s řecko-indickým konsorciem Terna-GMR o výstavbě nového letiště a jeho následném pronájmu. Konsorcium je tvořeno řeckou firmou GEK Terna Group a indickou společností GMR Airport, která má zkušenosti s provozem a správou letišť zejména v Indii.


Poloha nového letiště v Kastelli (zdroj: Google Maps)

Nové letiště má být vybudováno u obce Kastelli, která leží přibližně 40 km jihovýchodně od Heraklionu. Letiště bude postaveno v rámci partnerství státního a soukromého sektoru. Po několika odkladech byl projekt v posledních měsících značně urychlen. Stavební práce tak mají být zahájeny již začátkem příštího roku a letiště má být kompletně dokončeno během pěti let.

Náklady na výstavbu letiště se očekávají ve výši 480 mil. eur a hodnota celkové investice dosahuje výše 850 mil. eur. Konsorcium Terna-GMR má mít ve společnosti provozující letiště podíl ve výši 54 procent, zbytek akcií má držet řecký stát. Součástí kontraktu je i koncese na provozování letiště na dobu 35 let. Dohoda počítá s tím, že řecký stát bude získávat příslušnou část výnosů již od prvního roku provozu letiště. Očekává se, že výstavba a následný provoz letiště zajistí vznik tisícovky pracovních míst.

Kastelli letiště - plán
Plán nového letiště v Kastelli a přilehlého vojenského letiště (vlevo nahoře) (zdroj: cnway.gr)

U obce Kastelli již v současnosti stojí menší vojenské letiště a v jeho těsném sousedství na ploše 600 ha pak vznikne plánované letiště. To má být vybavené jednou ranvejí o délce až 3800 metrů, která bude paralelní s dráhou přilehlého letiště. Díky tomu bude moci nové letiště na rozdíl od toho nynějšího odbavovat i ta největší dopravní letadla.

Kastelli letiště - terminál
Vizualizace terminálu pro cestující na novém letišti v Kastelli. Letiště má po otevření odbavovat 9 mil. cestujících ročně

Hlavním důvodem výstavby je nového letiště je však nedostatečná kapacita současného letiště Nikose Kazantzakise, které nedostačuje růstu počtu turistů. V loňském roce letiště odbavilo 6,8 milionů cestujících a dosáhlo tak meziročního růstu o 13,3 procent. Podle počtu odbavených cestujících se jedná po Aténách druhým největším letišti v Řecku. Letiště, které se nachází necelé tři kilometry od centra Heraklionu, je vybaveno dvěma dráhami o délce 2,7 a 1,5 km. Kvůli okolní zástavbě a blízko centra města jsou možnosti dalšího rozvoje tohoto letiště velmi omezené. Po otevření nového letiště v Kastelli bude současné letiště uzavřeno a zrušeno.

Témata