Letouny Superjet 100 se objeví na linkách Brussels Airlines

13.01.2017 - Evropa



Belgická letecká společnost Brussels Airlines se dohodla s irskou aerolinií Cityjet na ACMI pronájmu tři letadel Suchoj Superjet 100 na dobu dvou let. Ruské letouny se mají na linkách Brussels Airlines objevit v průběhu letošního dubna. Předpokládá se, že belgický dopravce je nasadí na evropské linky, které jsou v současnosti obsluhovány letouny Avro RJ100. Pronajaté letouny Superjet 100 mají nahradit tři stroje typu Avro RJ100, které budou vyřazeny.

Suchoj Superjet 100 irské společnost Cityjet (foto: Superjet International)

Před dvěma roky vedení Brussels Airlines rozhodlo o vyřazení typu Avro RJ100 z flotily s tím, že společnost bude mít do budoucna ve své flotile jen střednětraťová letadla rodiny A320 a dálkové letouny A330. Provoz regionálních linek má být zajištěn formou ACMI pronájmu letadel od jiných leteckých společnosti. V současnosti Brussels Airlines již tak spolupracují na provozu svých linek s britskými společnostmi bmi regional a flybe. V současnosti Brussels Airlines provozují 8 strojů Avro RJ100 určené pro přepravu 97 cestujících, které budou do konce letošního roku vyřazeny z flotily. Další vyřazené RJ100 mají být částečně nahrazeny novými letouny A319/A320.

Kabina pro cestující Superjetu 100 společnosti Cityjet (foto: Cityjet)

V průběhu letošního roku dojde rovněž ke kompletnímu převzetí Brussels Airlines ze strany německé Lufthansy. Belgická aerolinie byla pro Lufthansu atraktivní zejména díky svým dálkovým linkám do Afriky, kterou sama nemá tolik pokrytou. Vloni v září dozorčí rada Lufthansy rozhodla, že využije opce na koupi zbylých 55 procent akcií Brussels Airlines. Zároveň bylo rozhodnuto, že belgický dopravce bude začleněn do Eurowings Group, který je součástí Lufthansa Group. Přes změny ve vlastnictví společnosti mají Brussels Airlines i v budoucnu operovat pod vlastní značkou.

Témata