Krátce: Cham Wings Airlines, TruJet a Royal Air Maroc

28.12.2016 - Krátce



Americký Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC), který spadá pod americké ministerstvo financí, zařadil na svou sankční listinu syrskou leteckou společnost Cham Wings Airlines. Embargo znamená zablokování všech aktiv společnost, která jsou pod jurisdikcí USA, a dále zákaz americkým občanům a společnostem jednat s touto leteckou společností. Jako důvod tohoto kroku uvedlo americké ministerstvo financí, že Cham Wings Airlines se údajně podílí na přepravě bojovníků do Sýrie, úzce spolupracuje se syrskou vojenskou rozvědkou při přepravě zbraní a je zapojena do praní špinavých peněz pro syrský režim. Na tradičního syrského dopravce Syrianair vyhlásil OFAC sankce již v roce 2013. Cham Wings Airlines se od té doby těšily postavení syrské národní letecké společnosti a při letech do zahraničí využívaly přepravních práv Syrianair.

Cham Wings Airlines - Airbus A320 (foto: Cham Wings Airlines)

Indická nízkonákladová společnost TruJet rozšířila svou flotilu o letoun ATR 72-600. Jedná se o první ze čtyř pronajatých strojů od leasingové společnosti Dubai Aerospace Enterprise (DAE). Rozšíření flotily umožní další expanzi linek v jižní Indii. Dosud společnost provozovala tři letouny ATR 72-500. TruJet, který má základnu na letišti v Hyderabadu, zahájil lety v červenci 2015 a v současnosti létá do deseti destinací.

TruJet - ATR 72-600 (foto: ATR)

Letecká společnost Royal Air Maroc rozšíří svůj letní letový řád 2017 o čtyři evropské destinace. Od konce března 2017 bude marocký dopravce nově létat z Casablanky do Bilbaa (3x týdně), Porta (3x týdně), Manchesteru (3x týdně) a Neapole (3x týdně). Všechny linky budou obsluhovány letouny Boeing 737-800. Zatímco Bilbao a Manchester jsou zcela novými destinacemi Royal Air Maroc, do Neapole společnost létala naposledy v letní sezóně 2010 a do Porta v zimní sezóně 2010/11.

Témata