Trump pro zrušení objednávky na nové Air Force One

06.12.2016 - USA & Kanada



Budoucí americký prezident Donald Trump se dnes na Twitteru vyslovil pro zrušení kontraktu na dodávku dvou nových prezidentských speciálu. Trump ve svém tweetu uvedl, že náklady jsou mimo kontrolu a již překročily 4 miliardy dolarů. Americké úřady očekávají, že celková částka za vývoj nové verze Air Force One nepřekročí 3,2 miliardy dolarů. „Chceme, aby Boeing vydělával hodně peněz, ale ne tolik,“ uvedl Trump ve svém dalším vyjádření.

Po nástupu do prezidentského úřadu, ke kterému dojde za šest týdnů, bude mít Trump pravomoc kontrakt zrušit. Otázkou je, zda by tímto krokem ušetřil daňovým poplatníkům významnou částku. Boeing by v případě zrušení objednávky měl nárok na zaplacení náhrady škod. Ta by byla pravděpodobně značně vyšší než u běžných objednávek od komerčních dopravců vzhledem k specifičnosti tohoto letadla.

Air Force One - Boeing VC-25A
Současný Air Force One - Boeing VC-25A (foto: Alex Lloyd, USAF/Wikimedia Commons - Public Domain)

V lednu loňského roku americké vojenské letectvo rozhodlo, že nové Air Force One dodá Boeing. Ten nabídl prezidentské speciály odvozené od typu Boeing 747-8. Do výběrového řízení amerického letectva se přihlásil také Airbus se svým modelem A380. Evropský výrobce však nedokázal splnit jednu z podmínek – vyrobit letouny na území USA – a proto nakonec z řízení sám odstoupil. Původně se počítalo s dodávkou tří letadel, později byla poptávka změněna na dva stroje.

Podle dosavadních plánů má být dvojice nových prezidentských letounů dodána v roce 2024. I kdyby Donald Trump obhájil svůj mandát v příštích volbách v roce 2020, tak by si s novými letouny příliš nezalétal. Americké letectvo se však snaží dodávku nových letadle urychlit. Hlavním důvodem jsou rostoucí náklady na údržbu stávajících letadel Air Force One, které jsou upravenými Boeingy 747-200. Současné letouny slouží americkým prezidentům již od roku 1990.

Air Force One - Barack Obama
Dosluhující prezident Barack Obama nastupuje do Air Force One (foto: White House/Wikimedia Commons - Public Domain)

Air Force One musí splňovat celou řadu specifických požadavků. Vedle samotné pohodlné VIP přepravy amerického prezidenta musí letouny také být jeho pracovnou a také velitelským stanovištěm. Z těchto důvodů je letoun vybaven pokročilými komunikačními technologiemi, obrannými prvky, systémem tankování za letu a dalšími vymoženostmi. I pro novou generaci Air Force One byla požadována schopnost odolat elektromagnetickému pulzu v případě jaderného výbuchu a a ochrana proti radiaci.

Témata