Polsko objednalo letouny Gulfstream G550

20.11.2016 - Evropa



Polské ministerstvo obrany podepsalo začátkem tohoto týdne kontrakt s americkou společností Gulfstream Aerospace na dodávku dvou letounů Gulfstream G550. Americká firma byla jediná, která splnila požadavky výběrové řízení. Požadavky ohledně termínu dodávky nesplnil francouzský výrobce Dassault Aviation, který nabízel letouny Falcon 7X. Gulfstream Aerospace nabídl dodat obě letadla za cenu 111 milionů dolarů.

Gulfstream G550
Gulfstream G550 (foto: © Gulfstream Aerospace)

Nové Gulfstreamy G550 mají sloužit především pro přepravu nejvyšších polských ústavních činitelů. Jedním z důležitých požadavků při výběru nového typu byl požadavek na transatlantický let z Varšavy bez mezipřistání. To letouny Gulfstream G550 splňují se svým doletem 12 500 kilometrů a problém jim tak nečiní ani non-stop let na západní pobřeží USA. Kapacita letounu je podle uspořádání 14-19 cestujících. Oba objednané letouny mají být dodány do poloviny příštího roku a poté provozovány polskou armádou.


Představení letounu Gulfstream G550 (zdroj: Aviation International News TV/YouTube)

Objednávkou se uzavírá dlouholetý proces výběru nových vládních letadel v Polsku. Ten byl odstartován katastrofou vládního speciálu Tupolev Tu-154M při přistání v ruském Smolensku, při které zahynulo 96 osob včetně polského prezidenta Lecha Kaczynského, jeho manželky a řady dalších významných činitelů. Bezprostředně po katastrofě bylo rozhodnuto nepoužívat druhý vládní Tupolev Tu-154M. Poté si vláda pro přepravu ústavních činitelů pronajala do konce roku 2017 od polské letecké společnosti LOT dva letouny Embraer 175. Vedle nákupu letounů Gulfstream G550 plánuje polská vláda pořízení dvou nových letounů a jednoho použitého o kapacitě 65-100 cestujících. O výběru konkrétního typu by mělo být rozhodnuto v průběhu příštího roku.

Témata