LOT se stal strategickým partnerem estonské Nordica

18.11.2016 - Evropa



V sobotu dojde k zásadní změně v provozu estonské letecké společnosti Nordica. Ta se rozhodla překvapivě neprodloužit svou spolupráci se slovinskou společností Adria Airways a nově navázat strategické partnerství s polskými aeroliniemi LOT. První viditelnou změnou pro cestující Nordica bude jiný IATA kód dopravce. Od 19. listopadu budou všechny lety společnosti provozovány pod kódem LO, který patří polskému LOTu, na místo dosavadního kódu JP náležejícího Adria Airways. Od tohoto data bude Nordica také používat prodejní kanály a další systémy polského dopravce. Polský LOT rovněž zastřeší veškerý provoz Nordica, přestože její dceřiná společnost Regional Jet vlastní osvědčení leteckého dopravce. Podle informací Nordica zajišťuje Regional Jet v současnosti svými letadly okolo 80 procent letů.


Krátké video společnosti Nordica představující partnerství s polským LOTem (zdroj: Nordica/YouTube)

Na rozdíl od spolupráce s Adria Airways obě strany nyní mluví o strategickém partnerstvím. Důkazem toho, že LOT bere spolupráci vážně a vidí v ní dlouhodobý potenciál, má být i kapitálový vstup do dceřiné společnosti Regional Jet, ve které má získat podíl 49 procent. Díky vzájemné spolupráci nabídne LOT estonským cestujícím lety do dalších destinací včetně těch mimoevropských s přestupem na letišti ve Varšavě. Pro polský LOT je spolupráce zajímavá zejména tím, že dochází k rozšíření jeho působení v regionu východní Evropy a posílení hubu ve Varšavě. V budoucnu by měly letouny Nordica také létat na vybraných linkách LOTu z Varšavy. Polský dopravce tak rozšíří svou kapacitu bez potřeby pořizovat další letadla a posádky.

Nordica - síť linek 2016
Síť linek společnosti Nordica (zdroj: lot.com)

Na příští rok plánuje management Nordica navýšení počtu letů zhruba o 25 procent. Nově mají být na jaře zahájeny pravidelné lety z Tallinu do Hamburku. Na jaře 2017 se počítá s novou linkou z estonské metropole do Hamburku. Dále je plánováno zvýšení počtu letů do Bruselu, Stockholmu, Oděsy, Osla a Vídně. V letním letovém řádu 2017 se rovněž počítá se sezónními linkami do Berlína, Nice, Rijeky a Splitu. Nordica rovněž bude pokračovat v provozu linky Örebro – Kodaň – Groningen. Příští rok by mělo rovněž dojít k rozšíření flotily dceřiné společnosti Regional Jet, která v současnosti provozuje dva letouny Canadair CRJ-700 a čtyři CRJ-900. Vedle dalších letounů CRJ začalo vedení Nordica zvažovat i zařazení většího typu. Podíl letů zajišťovaných Regional Jet má vzrůst koncem příštího roku ze současných 80 na 90 procent.

Vueling - Airbus A320 - EC-KHN
Největším letounem ve flotile Nordica je Canadair CRJ900 pro 88 cestujících (foto: Anna Zvereva/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.0)

Témata