Vueling uzavře tři základny v Belgii a v Itálii

10.10.2016 - Evropa



S novým zimním letovým řádem 2016-17 uzavře španělská nízkonákladová aerolinie Vueling své základny v Bruselu, Catanii a Palermu. Podle zpráv španělských médií se chce společnost více koncentrovat na hlavní základny, kterými jsou Barcelona, Řim-Fiumicino a Paříž-CDG. Přes uzavření základen se nabídka letů Vueling do uvedených měst příliš nemění v porovnání s loňskou zimní sezónou. Linky, které byly operovány z uzavřených základen, společnost bude vypravovat z jiných svých bází. Výjimkou jsou dvě linky z Bruselu do Lisabonu a Porta, jejichž provoz byl ukončen již koncem září.

Páteří flotily společnosti Vueling je 94 letadel Airbus A320 (foto: Pieter van Marion/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.0)

Základna Vueling v Bruselu se od svého začátku potýkala s ostrou konkurencí společnosti Ryanair, která ohlásila otevření základny v belgické metropoli v listopadu 2013 jen několik dnů po oznámení španělského dopravce. Ryanair nakonec zprovoznil svou základnu o více než dva měsíce dříve než jeho konkurent. Navíc se jeho nabídka linek z Bruselu téměř shodovala s ohlášenými spoji Vueling. Kvůli této konkurenci nakonec Vueling výrazně nerozšířil provoz z Bruselu a počet linek je nyní stejný jako při otevření základny.

Další dvě základny, v sicilském Palermu a Catanii, otevřel Vueling rovněž na jaře 2014. Jednalo se o menší základny s jedním bázovaným letounem A320. Prostřednictvím nich se společnost pokoušela více proniknout na vnitrostátní linky v Itálii. Nyní se aerolinie rozhodla v rámci Itálie koncentrovat na kontinentální část země.

Vueling rovněž provozuje deset letounů Airbus A321 (foto: Pedro Aragão/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0)

Přes rušení základen společnost připravila několik novinek pro zimní letový řád 2016-17. Nově budou její letadla startovat z pařížského letiště Charlese de Gaulla k letům do Bilbaa (1x týdně), Boloni (2x týdně) a Las Palmas (1x týdně). Od poloviny září je rovněž v provozu nová linka z Paříže-CDG do Neapole. Z římského letiště Fiumicino bude Vueling nově létat do Tel Avivu (2x týdně). Další novinkou je denní linka z Marseille do Alžíru.

Témata