Čína omezí provoz severokorejské Air Koryo

18.08.2016 - Asie & Austrálie



Čínský úřad civilního letectví CAAC v reakci na nedávné nouzové přistání severokorejského letounu se rozhodl „omezit“ lety Air Koryo. CAAC ve středu na svých webových stránkách bez dalších podrobností informoval, že budou podniknuta příslušná opatření pro omezení provozu Air Koryo do Číny.

Air Koryo - Tupolev Tu-204 (foto: Allen Zhao/Wikimedia Commons - GFDL 1.2)

22. července přistál na letišti v čínském Šen-jangu nouzově Tupolev Tu-204 se 75 osobami na palubě. V kabině pro cestující letounu, který letěl na pravidelné lince z Pchjongjangu do Pekingu, se objevil kouř. Podle čínského úřadu bylo příčinou jeho vzniku vznícení přehřátých reproduktorů pod schránkami na zavazadla. CAAC vyhodnotil celou událost jako závažnou a uvedl, že Air Koryo potřebuje zlepšit reakci posádek na mimořádné události, komunikaci s řízením letového provozu a údržbu svých letadel.

Pro Air Koryo může být omezení letů z čínské strany vážným problémem. Čína je totiž hlavním cílem severokorejského dopravce. Podle aktuálního letového řádu zveřejněno na webu Air Koryo, společnost v současnosti do zahraničí operuje jen linky do Pekingu a Šen-jangu.

Témata