Izrael chce mít svůj „Air Force One“

13.08.2016 - Asie & Austrálie



Plán na pořízení speciálního letounu pro přepravu nejvyšších izraelských činitelů, který byl schválen v roce 2014, nabral v uplynulých týdnech obrátky. Izraelská vláda vyčlenila částku 100 milionů dolarů na nákup a úpravy letounu částku 100 milionu dolarů. Zakoupený starší letoun přistál v minulém týdnu v Izraeli, kde podstoupí úpravu interiéru a instalaci potřebných zařízení. Do letounu budou instalovány prostředky protiraketové obrany a speciální komunikační systémy, které umožní být neustále ve spojení s důležitými úřady v Izraeli.

Kvůli plánovanému vybavení mluví média o letounu jako o izraelském „Air Force One“. Další podrobnější informace jsou zahaleny informačním embargem a utajení dokonce podléhá i typ letounu, který Izrael zakoupil. Izraelský kanál Channel 2 před několika dny zveřejnil fotku letounu. Ta však byla na základě omezení informací o vládním letounu rozostřena. Zveřejněn nebyl ani název firmy, která zajistí přestavbu letounu a zmíněných prvků. Je však jasné, že úpravy letounu byly z bezpečnostních důvodů svěřeny izraelské firmě.

Do roku 2003 používali nejvyšší vládní činitelé Boeing 707 izraelské armády, který byl v mezičase používán pro vojenské účely. Po stížnostech politiků na nepohodlí a několika problémech s letounem, si izraelská vláda začala letouny pronajímat u izraelských leteckých společností. Tato praxe se stala obvyklou i při cestách izraelského ministerského předsedy a prezidenta do zahraničí. Výhoda byla na straně izraelské letecké společnost El Al, která jako jediná dokázala nabídnout letouny pro dálkové lety.

Témata