Krátce: Cobalt, Transaviabaltica a Ryanair

23.06.2016 - Krátce



Na ruzyňském letišti se objevil včera odpoledne Airbus A320 (5B-DCR) nové kyperské letecké společnosti Cobalt. Jedná se o dočasný pronájem Travel Service na pokrytí kapacity letů z Prahy. Letoun byl dnes ráno nasazen na linku QS1180 do Burgasu. Vlastní provoz má Cobalt zahájit 7. července, kdy poprvé poletí na linkách z Larnaky do Atén a Manchesteru. Další informace o novém kyperském dopravci se můžete dočíst v dubnovém článku.

Airbus A320 kyperské společnosti Cobalt Air na ruzyňském letišti (foto: Centaureax)

Litevská letecká společnost Transaviabaltica vyhrála tendr estonského Ministerstva hospodářství a komunikací na provoz vnitrostátních linek z Tallinu na ostrovy Saaremaa a Hiiumaa. Provoz na linkách Tallinn – Kuressaare (ostrov Saaremaa) a Tallinn-Kärdla (ostrov Hiiumaa) byl zahájen 20. června a Transaviabaltica nahradila na obou dotovaných linkách estonskou společnost Avies, která přišla v dubnu o licenci. Obě linky jsou provozovány v pracovních dnech dvakrát denně a o víkendu jednou denně českým letounem L-410 UVP. Jednosměrná letenka do Kärdla stojí 25 eur a do Kuressaare 26 eur, v ceně je i odbavené zavazadlo do 15 kg. Dotace na jeden let do Kärdla je 1520 eur, do Kuressaare pak 1980 eur.

Ryanair oznámil otevření dalších dvou nových linek do Srbska. Společnost nabídne lety do Niše také z italského Milána-Bergama (od 30. října 2016) a německého Weeze (od 1. listopadu 2016). Obě nové linky budou provozovány dvakrát týdně letounem Boeing 737-800. Připomeňme, že jihosrbský Niš se stane v září prvním cílem Ryanairu v Srbsku. Společnost již dříve oznámila zahájení letu do Niše z Berlína (od 4. září 2016) a Bratislavy (31. října 2016).

Témata