Slovenská vládní letka převzala Airbus A319CJ

13.05.2016 - Slovensko



Letecký útvar slovenského ministerstva vnitra převzal ve čtvrtek večer letoun Airbus A319CJ (G-NMAK). Slovenská vláda před časem rozhodla, že ještě předtím než se Slovensko ujme předsednictví EU, obmění část vládní flotily. Slovenské ministerstvo vnitra koupilo letoun od švýcarské společnosti Comlux Management AG. Jak vyplývá ze smlouvy zveřejněné ve slovenském registru smluv, slovenské ministerstvo vnitra zaplatilo za letoun částku 41,999 mil. eur. Slovenský server dennikn.sk informoval, že součástí smlouvy je také nový nátěr letounu a náklady na generální opravu, ke které by mělo dojít příští nebo přespříští rok.

Airbus A319CJ určený pro slovenské ministerstvo vnitra (foto: Maroš Marko, Slovakaviation.sk)

Zakoupený Airbus A319CJ byl vyroben v září 2005 pro kuvajtskou společnost Kharafi Group. Provoz letounu zajišťovala britská společnost Twinjet a letoun byl i zaregistrován ve Velké Británii. Do konce ledna letošního roku letoun absolvoval celkem 1372 letů, při kterých nelétal 4441 letových hodin. Dolet letounu je 9000 km a bez mezipřistání tak doletí například na východní pobřeží USA.

Interiér slovenského A319CJ (zdroj: comluxaviation.com)

Kabina Airbusu A319CJ je ve VIP úpravě, která odpovídá přepravě nejvyšších představitelů států nebo top managementu největších firem. Podle plánku zveřejněného v inzerátu na letoun je v přední části kabiny stěnami oddělená místnost vybavená vlastní koupelnou. Za ní následuje salonek s gaučem a dvěma luxusnějšími sedačkami. V zadní polovině letounu je pak šest řad sedadel pro další cestující.

Plánek letounu zveřejněný v inzerátu společnosti Comlux Aviation (foto: inzerát Comlux Aviation)

V pátek odletěl letoun do Ostravy, kde v místní lakovně získá nové barvy. Podle informací slovenských médií by A319CJ měl mít na směrovce slovenský znak a trikoloru, na trupu letadla by pak měl být portrét slovenského generála M. R. Štefánika. Vládní Airbus A319CJ má především sloužit pro přepravu slovenského prezidenta, předsedy vlády a dalších vládních činitelů. V případě potřeby může být letoun využit na humanitární lety či evakuaci občanů z krizových oblastí. Při těchto letech pak bude moci přepravit až 74 cestujících.

Témata