ČSA rozšíří flotilu o letouny Airbus A320neo

29.03.2016 - Česká republika



ČSA rozšíří svou flotilu od roku 2021 o letouny Airbus A320neo. Společnosti České Aerolinie a Airbus S.A.S. dnes dopoledne podepsaly novou smlouvu, na základě které ČSA odeberou sedm nových letadel Airbus A320neo. Nová letadla Airbus A320neo budou postupně nahrazovat od roku 2021 sedm v současnosti používaných strojů Airbus A319. Odběr nových úsporných letadel tak přispěje k modernizaci střednětraťové flotily ČSA.

Airbus A320neo
Airbus Airbus A320neo v barvách výrobce Airbus (foto: Pedro Aragão/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0)

Nové Airbusy A320neo budou rovněž výzvou pro obchod a marketing ČSA. Oproti nyní užívaným A319 mají nové A320neo kapacitu vyšší o 35 sedadel (při uspořádání kabiny do dvou tříd). Současné generace letadel A320, které měly podobnou kapacitu, se přitom firma předloni zbavila s tím, že je tento typ příliš velký pro potřeby ČSA a jeho provoz nedává ekonomický smysl.

„Nová smlouva s Airbusem je dalším milníkem v restrukturalizaci společnosti. S novým typem neo dostaneme nejmodernější úsporná letadla Airbus nové generace,“ řekl Jozef Sinčák, předseda představenstva Českých aerolinií a dodal: „Dnes podepsaná nová smlouva se společností Airbus ve všech bodech nahrazuje tu starou a současně vypořádává všechny původní závazky ČSA vůči Airbusu.“

Nová dohoda nahrazuje původní závazek ČSA odebrat další letouny Airbus. Jedná se o opci z původního kontraktu uzavřeného Jaroslavem Tvrdíkem. Opci potvrdily ČSA v roce 2007 za prezidentství Radomíra Lašáka. V té době bylo již zřejmé, že velikost flotily ČSA neodpovídá možnostem domácího trhu. Z Lašákovy opce ČSA odebraly jen jeden Airbus A319 a dodávka dalších sedmi letadel Airbus byla odsunuta.

Informaci o dohodě mezi ČSA a Airbusem přinesly jako první dnešní Hospodářské noviny. Podle deníku ČSA koupí jeden letoun A320neo a dalších šest si pronajmou na operativní leasing. "Téměř po roce jednání se podařilo společným úsilím Travel Service a managementu ČSA dosáhnout s Airbusem dohody," citují Hospodářské noviny Jiřího Šimáně, spolumajitele letecké společnosti Travel Service, která je třetinovým akcionářem ČSA. Podle deníku je dohoda s Airbusem kompromisem, který spočívá hlavně ve změně typu.

Témata