Brussels Airlines přesunuly lety mimo Brusel

27.03.2016 - Evropa



Mezinárodní letiště v Bruselu zůstává po úterním teroristickém útoku stále uzavřeno. Belgická letecká společnost Brussels Airlines proto přesunula deset letadel Airbus A319/320 na letiště v Lutychu a pět regionálních letounů Avro RJ100 na letiště v Anverpách. Na tyto letiště pak aerolinie přesměrovala část evropských linek, které jsou normálně plánovány na bruselské letiště Zaventem. Ve čtvrtek 24. března vypravily Brussels Airlines 44 letů z Lutychu a 20 letů z Antverp. V pátek odletělo z Lutychu již 66 letů a z Antverp 30 letů. Před velikonočními svátky dostaly přednost lety do turistických destinací. Vzhledem k tomu, že kapacita obou letišť je limitována, musela být část letů zrušena. Brussels Airlines zajišťují zdarma pro své cestující přepravu z centra Bruselu na letiště v Lutychu a Antverpách.

Brussels Airlines - 2016 - Liege Airport
Letadla Brussels Airlines na ploše letiště v Lutychu (foto: © Liege Airport/Facebook)

Ve středu vyslaly Brussels Airlines pět letounů Airbus A330, aby z několika afrických destinací přepravily zpět do Evropy čekající pasažéry. Dva Airbusy se pak vrátily do Curychu, zbylé přistály ve Frankfurtu a na dalších letištích. Podle zveřejněného dočasného letového řádu jsou lety do afrických destinací vypravovány z Frankfurtu, přičemž společnost k nim nabízí přípojné lety z Lutychu. Výjimkou je linka do Entebbe a Kigali, která dočasně odlétá z Curychu a přípojný let k ní je z Antverp. Z Curychu vypravují Brussels Airlines rovněž transatlantické lety do New Yorku-JFK a Washingtonu. Zahájení letů na nové lince do Toronta, které bylo plánováno na 27. března bylo prozatím odloženo na 4. dubna.

Při útocích dvou sebevražedných atentátníků zahynulo v odletové hale letiště Zaventem 10 lidí a 81 bylo zraněno. Bruselské letiště bude otevřeno pro pravidelné lety s cestujícími nejdříve v úterý. Oznámilo to včera vedení letiště.

Poškozený terminál na mezinárodním letišti v Bruselu (foto: Anadolu Agency/Getty Images)



Témata