V Rusku havaroval Boeing 737 flydubai

19.03.2016 - Asie & Austrálie



V jihoruském Rostovu na Donu havaroval dnes časně ráno Boeing 737-800 (A6-FDN) nízkonákladové společnosti flydubai s 62 lidmi na palubě. Stroj letěl na pravidelné lince FZ981 z Dubaje do Rostovu na Donu, kde v době přistání byly nepříznivé povětrnostní podmínky. Posádka proto přerušila v 1:43 místního času přistávací manévr a poté s letounem vyčkávala dvě hodiny na lepší podmínky. Při druhém pokusu o přistání ve 3:50 letoun havaroval. Boeing 737 se zřítil asi 200 metrů od přistávací dráhy a po dopadu začal hořet. Trosky letounu jsou rozptýleny až do vzdálenosti jednoho a půl kilometru od místa dopadu. Vyšetřovatelé oznámili, že se jim na místě katastrofy podařilo nalézt obě černé skřínky.


Trosky boeingu na letišti v Rostovu na Donu (foto: Anadolu Agency a TASS/Getty Images)

Na palubě bylo 55 cestujících a 7 členů posádky. Podle potvrzených informací katastrofu nikdo nepřežil. Většinu cestujících tvořili Rusové, na palubě jich bylo 44 a podle vyjádření rostovského gubernátora velká část byla obyvateli regionu. Dalších osm cestujících byli Ukrajinci, dva Indové a jeden Uzbekistánec. Kapitán letadla byl z Kypru, další členové posádky byli občany Ruska, Španělska, Kolumbie, Kyrgyzstánu a Seychel. Ruské ministerstvo pro mimořádné situace již zveřejnilo na svých webových stránkách jmenný seznam cestujících a členů posádky.


Havárii letounu flydubai zachytila průmyslová kamera na letišti v Rostovu na Donu (zdroj: RT/YouTube)

Bezprostředně po katastrofě bylo letiště v Rostovu na Donu uzavřeno. Odkloněny tak byly noční lety Aeroflotu (SU1166) a ČSA (OK914) do Krasnodaru. Letoun Turkish Airlines (TK293) se v noci nad ruským pobřežím Černého moře otočil a vrátil zpět do Istanbulu. Podle ruských úřadů bude letiště v Rostovu nad Donu uzavřeno přinejmenším po celý dnešní den.

Dnešní katastrofa Boeingu 737-800 je první havárií letecké společnosti flydubai v její krátké sedmileté historii. Podle serveru Aviation-safety.net byla dosud jediným incidentem střelba na letoun společnosti na letišti v Bagdádu v lednu loňského roku.

flydubai - havárie Rostov na Donu
Celkový pohled na místo katastrofy na letišti v Rostovu na Donu (foto: Erik Romanenko/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0)

Témata