Aktuálně: k havárii flydubai v Rostovu na Donu

19.03.2016 - Asie & Austrálie



20. 3. 2016

22:38

Specialisté Mezinárodního leteckého výboru (MAK) ve spolupráci s odborníky ze Spojených arabských emirátů a Francie vyjmuli paměťový modul z Flight Data Recorder (FDR) a přečetli data. Podle předběžné analýzy zapisovač letových údajů zaznamenával data o průběhu letu až do okamžiku kolize letadla se zemí. Experti začali s analýzou získaných dat. Cockpit Voice Recorder (CVR), který nahrává komunikaci v pilotní kabině, byl mechanicky poškozen, přičemž byl zničen datový kabel. Podle prohlášení MAK experti v současnosti dále zkoumají stav CVR.

flydubai - černá skříňka flydubai - černá skříňka
Nové snímky, které zveřejnil MAK (foto: © MAK)

19:21

Na letišti v Rostovu na Donu byla před 17. hodinou místního času zahájena oprava části ranveje, která byla poškozena v sobotu pře havárii Boeing 737-800. Během dneška by měl být opraven povrch dráhy o ploše 350 m2. Součástí je oprava rovněž oprava elektroinstalace a poškozených dráhových světel. Předpokládá se, že provoz letiště bude znovuzahájen zítra v ranních hodinách.

Letiště Rostov na Donu - oprava dráhy po havárii flydubai
Letiště Rostov na Donu - oprava dráhy po havárii flydubai
Oprava dráhy na letišti v Rostovu na Donu (foto: © Airport Rostov-on-Don)

19:09

Odpoledne odstartovaly z letiště v Rostovu na Donu dva letouny bez cestujících. Podle agentury TASS se jednalo o stroje společností Aeroflot a Ural Airlines. Během dneška by mohly odstartovat z letiště další čtyři letadla.

13:36

Mezinárodní letecký výbor (MAK) informoval, že černé skřínky z havarovaného letounu flydubai jsou silně mechanicky poškozeny. Podle tiskového prohlášení začali specialisté MAK ve spolupráci s odborníky ze Spojených arabských emirátů a Francie s přípravou na zpracování dat z nalezených černých skříněk.

Snímky, které zveřejnil MAK (foto: © MAK/TASS)

11:14

Podle zprávy ruského ministerstva pro mimořádné situace byla rozšířena plocha pátrání po troskách letounu na 15 000 m2. Stalo se tak na základě žádosti Mezinárodního leteckého výboru (MAK), který nehodu vyšetřuje.

10:22

První ohledání trosek havarovaného boeingu na letišti v Rostovu na Donu by mělo být dokončeno během dopoledne. Podle vyšetřovatelů jsou rozbité části letadla na celkové ploše 11 000 m2.

19. 3. 2016

22:14

Kapitánem letu FZ981 byl 38-letý Kypřan Aristos Socratous, který měl nalétáno 5965 letových hodin. Podle ruských médií to byl jeho první let do Rostova na Donu. Podle vyjádření jeho přítele se Socratous chystal odejít z flydubai do Ryanairu. Irský nízkonákladový dopravce souhlasil s tím, že by mohl bydlet s rodinou na rodném Kypru.

21:54

Letecká společnost flydubai podle serveru Gulfnews.com poskytne pozůstalým po obětech okamžitou finanční pomoc do výše 20000 dolarů za cestujícího. Cílem je pomoci řešit rodinám obětí okamžité finanční potřeby.

20:58

Mezinárodní letecký výbor (MAK) začne s analýzou nalezených černých skříněk pravděpodobně zítra. Podle televize Russian Today to uvedl místopředseda výboru Sergej Zajko.

20:45

Výkonný ředitel nízkonákladové společnosti flydubai Ghaith Al Ghaith vyjádřil na tiskové konferenci svou soustrast pozůstalým po obětech leteckého neštěstí. Ghaith Al Ghaith zároveň vyloučil variantu, že by se mohlo jednat o teroristický útok.


Místo katastrofy letounu flydubai v Rostovu na Donu (foto: 2x TASS/Getty Images)

Témata