Krátce: Turkish Airlines, LOT Polish Airlines a FlyDamas

19.12.2015 - Krátce



Turkish Airlines zastavily své pravidelné lety do Mogadišu v Somálsku. Stalo se tak po nedělním útok islamistické milice Aš-Šabáb na místní mezinárodní letiště. Bojovníci milice se pokusili zaútočit vyloděním na pláž, která je v blízkosti letiště. Útok byl odrážen vojáky Africké unie, které zajišťují ochranu letiště. Turkish Airlines létaly do Mogadišu denně s letounem Airbus A320 s mezipřistáním v Džibuti.

Letoun Turkish Airlines na mezinárodním letišti Aden Adde v Mogadišu (foto: Axmadyare/Wikipedia Commons - CC BY-SA 4.0)

LOT Polish Airlines požádaly v polovině listopadu polský úřad civilního letectví o přidělení přepravních práv pro lety z Varšavy do Teheránu. Lety mezi Polskem a Iránem upravuje letecká dohoda uzavřená v roce 1999.

Odbavení prvního letu FlyDamas na letišti v Damašku (zdroj: video syrské TV)

I přes válečný konflikt v Sýrii vznikají v této zemi nové aerolinie. Začátkem letošního roku založená společnost FlyDamas zahájila 3. prosince s letounem Boeing 737-300 pravidelný provoz. První let směřoval z Damašku do Kámišlí na severovýchodě Sýrie u hranice s Tureckem. Společnost plánuje v úvodní fázi dále létat z Damašku do Bagdádu a Najafu. Později mají být otevřeny linky do Ammánu, Bejrútu, Džiddy, Kuvajtu a Rijádu. FlyDamas je po Sham Wings Airlines druhou soukromou leteckou společností v Sýrii.

Témata