United Airlines ukončí lety do Dubaje

11.12.2015 - USA & Kanada



Letecká společnost United Airlines oznámila, že příští měsíc ukončí pravidelné lety do Dubaje. Americký dopravce létá na lince z Washingtonu denně letounem Boeing 777-200ER. Poslední let do Dubaje, který je naplánován na 23. leden 2016, znamená rovněž stažení United Airlines z oblasti Perského zálivu. V letošním roce společnost již ukončila své linky z Washingtonu do Kuvajtu a Bahrajnu.

Boeing 777 společnosti United Airlines na letišti v Dubaji (foto: Reuben Thomas George/Wikipedia Commons - CC BY-SA 3.0)

United Airlines daly ukončení pravidelných letů do Dubaje rozměr protestu. „I když jsme úspěšně provozovaly linku Washington - Dubaj posledních sedm let, zahájení letů dotovaných dopravců jako jsou Emirates a Etihad Airways do Washingtonu, vytvořilo nerovnováhu mezi nabídkou a poptávkou,“ uvedly United Airlines ve svém prohlášení s tím, že po nástupu uvedených blízkovýchodních dopravců se stala linka do Dubaje méně zisková.

Ve svém prohlášení aerolinie dále poukázala na nedávný kontrakt federální vlády na lety 15 přepravu státních zaměstnanců do Dubaje, které získala společnost Jetblue. Tento americký nízkonákladový dopravce sice do Dubaje nelétá, ale díky code-sharingu s Emirates je schopen letenky do této destinace prodávat. United Airlines toto rozhodnutí kritizují s tím, že prostředky daňových poplatníků budou směřovat ve prospěch „dotovaného“ dopravce ze Spojených arabských emirátů.

United Airlines spolu s Delta Airlines a American Airlines v posledních měsících kritizují letecké společnosti z oblasti Perského zálivu z neférové soutěže. Americká „velká trojka“ si stěžuje především na údajnou skrytou státní podporu těchto společností. Blízkovýchodní aerolinie opakovaně přijímání dotací popřely .

Témata