Air Serbia zahájí lety do New Yorku

18.11.2015 - Evropa



Letecká společnost Air Serbia oznámila začátkem minulého týdne svou první transatlantickou linku. Od 1. června 2016 bude srbská aerolinie létat z Bělehradu do New Yorku-JFK. Linka bude provozována pětkrát týdně s letounem Airbus A330-200. Ten bude pravděpodobně pronajat od indické společnosti Jet Airways, ve které stejně jako v Air Serbia drží podíl Etihad Airways. Letoun by měl létat v konfiguraci pro 254 cestujících, přičemž 18 sedadel bude v Business Class a 236 míst v ekonomické třídě. Letový řád linky do New Yorku má mít dobrou návaznost na další linky Air Serbia zejména do destinací na Balkáně. Nová linka do New Yorku podléhá ještě schválení amerických úřadů.

Na novou linku do New Yorku bude nasazen pronajatý Airbus A330-200 (zdroj: Air Serbia)

Zahájení letů do USA je důležitým mezníkem nejen pro Air Serbia, ale i pro Srbsko. Srbský dopravce bude po 24 letech opět pravidelně létat do USA. Naposledy létala z Bělehradu do New Yorku a Chicaga v roce 1992 jugoslávská společnost JAT - Jugoslovenski aerotransport. Kvůli mezinárodním sankcím vůči Jugoslávii byla aerolinie nucena obě spojení zastavit. Vedle New Yorku a Chicaga provozoval JAT koncem 80. let 20. století také pravidelné linky do Clevelandu a Los Angeles.

Upoutávka na novou linku na facebookové stránce Air Serbia (zdroj: Air Serbia/Facebook)

Air Serbia vznikla v roce 2013 reorganizací srbské letecké společnosti JAT Airways, což byl po uvolnění sankcí v roce 2000 přejmenovaný JAT. Oznámení o zahájení dálkových letů tak přichází jen dva roky od startu Air Serbia. Podle nedávných průzkumů žije v USA více než 200 tisíc Srbů. Nejsilnější je srbská diaspora v Chicagu a v New Yorku. Ambice Air Serbia míří vysoko. Podle prohlášení šéfa společnosti Dane Kondiće chce Air Serbia nabídnout jeden z nejlepších produktů na linkách mezi Evropou a USA. Rozvoj dálkových linek Air Serbia má pokračovat východním směrem. Očekává se, že další dálkovou destinací společnosti bude čínský Peking.

Témata