Nové destinace ČSA pro léto 2016

22.10.2015 - Česká republika



Na dnešní tiskové konferenci představili zástupci Českých aerolinií (ČSA) připravované novinky letního letového řádu 2016. Ten počítá, jak s otevřením nových cílů či návratem do dříve provozovaných destinací, tak i s navýšením provozu na stávajících linkách.

ČSA - České aerolinie - Airbus A319

ČSA - České aerolinie - Airbus A319 (foto: Alan Lebeda/Wikimedia Commons - GFDL 1.2)

Jednou z novinek příští letní sezóny bude návrat ČSA do zemí bývalé Jugoslávie. Společnost plánuje otevření hned tří destinací v regionu. Od 27. dubna 2016 se ČSA vrátí do Záhřebu. Linka bude provozována 4x týdně letouny ATR. Společnost počítá s celoročním provozem linky do chorvatské metropole. Od 19. května 2016 budou ČSA létat do Sarajeva v Bosně a Hercegovině. Linka bude provozována 4x týdně letouny ATR. 19. května 2016 bude rovněž zahájen provoz do Skopje v Makedonii. Linka bude provozována 3x týdně letouny Airbus A319. Linky do Sarajeva a Skopje jsou plánovány jako sezónní. Podle Jana Tótha, ředitele ČSA pro obchod a marketing, se ČSA rozhodly vrátit na Balkán, protože se jedná o region méně obsluhovaný leteckými linkami a není zde tudíž taková konkurence. Linky budou více cíleny na cestujících z těchto zemí, proto se počítá s přenocováním letadla v cílové destinaci.

Skopje - letiště

Zajímavou novinkou letního letového řádu 2016 je makedonské Skopje. Na snímku terminál pro cestující na letišti ve Skopje (foto: Hristina Dojcinova/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0)

Další novinkou letního letového řádu 2016 bude zahájení letů do Birminghamu ve Velké Británii. Nová linka bude provozována 5x týdně letouny Airbus A319. ČSA počítají s celoročním provozem linky. Další novinkou je linka na Maltu, která bude provozována 2x týdně od 11. června do 24. září 2016 letounem Airbus A319. V době vrcholu letní sezóny nabídnou ČSA rovněž cestujícím lety do Reykjavíku, které budou operovány 2x týdně od 16. června do 19. září 2016 letounem A319. Linkami na Maltu a do Reykjavíku míří ČSA podle Totha především na český trh.

Birmingham - obchodní dům Selfridge

ČSA zahájí příští rok pravidelné lety do Birminghamu. Na snímku obchodní dům Selfridges v Birminghamu navržený architektem Janem Kaplickým (foto: Flowizm/Wikimedia Commons - CC BY 2.0)

ČSA rovněž počítají pro příští rok s rozšířením letů do Ruska. Podle Totha se situace na ruském trhu stabilizovala. Společnost tak plánuje v příští letní sezóně zahájit lety do Kaliningradu a Kazaně. Otevření obou linek bylo plánováno již na letošní rok, ČSA však nakonec zahájení provozu s ohledem na situaci v Rusku odložily. Dále společnost obnoví od 27. dubna 2016 lety do Ufy. Linka bude provozována 2x týdně s A319. ČSA se příští rok rovněž vrátí do Minsku a Oděsy. Linka do běloruské metropole bude provozována 4x týdně od 25. dubna 2016 letouny ATR, přičemž se počítá s celoročním provozem. Linka do Oděsy bude provozována zatím pouze jako sezónní 3x týdně od 27. dubna 2016 s A319.

Oděsa - Potěmkinovy schody

ČSA se příští rok vrátí se svými lety také do ukrajinské Oděsy. Na snímku legendární Potěmkinovy schody v Oděse (foto: Dezidor /Wikimedia Commons - Public Domain)

V letní sezóně 2016 budou ČSA rovněž létat do destinací, které byly zavedeny v letošním roce. Společnost počítá s linkami do Benátek (nově denní spojení), Bilbaa, Billundu, Boloně (také denně), Helsinek, Porta, Göteborgu (bude přidán přímý let), Växjő a Linkőpingu. ČSA v současnosti vyhodnocují letošní lety do Osla a Stavangeru. Obě norské linky zůstaly podle Totha za očekáváním a tak zatím nebylo ještě rozhodnuto o jejich provozování i v příštím roce.

Témata