Greenland Express chce provozovat Superjety 100

04.10.2015 - Evropa



Grónská letecká společnost Greenland Express plánuje pronájem pěti letadel Suchoj Superjet 100. V polovině září potvrdil jednání o pronájmu ředitel grónské aerolinie Gert Brask. Greenland Express chce zařadit první dva letouny do své flotily v příštím roce, kdy očekává obnovení pravidelných letů. Ruské Superjety 100 chce společnost nasadit na nové linky z Grónska do Dánska a dalších evropských zemí. Zbylé tři letouny, které budou ve verzi LR s prodlouženým doletem, chce Greenland Express převzít v letech 2017-18.

Greenland Express - Suchoj Superjet 100
Vizualizace Suchoje Superjet 100 v barvách Greenland Express (foto: Greenland Express)

Dohoda o pronájmu letadel by měla být uzavřena do konce letošního roku. Pro ruského výrobce by bylo pronajmutí letadel cenným úspěchem, neboť se dlouhodobě snaží proniknout se svým novým letounem na západní trhy. To se mu zatím příliš nedaří, jedinou leteckou společnosti ze západní Evropy, jež letouny Superjet 100 zařadí do flotily, jsou VLM Airlines z Belgie. Ty v roce 2014 podepsaly kontrakt na pronájem dvou letounů s opcí na další dva stroje. Dodávka letadel měla být zahájena letos v dubnu, ale termín byl odložen na příští rok.

Greenland Express byly založeny v roce 2013. V červnu 2014 společnost zahájila pravidelné lety jako tzv. virtuální aerolinie. Samotný provoz byl zajišťován nizozemskou aerolinií Denimair a jejím letounem Fokker 100. Po necelých třech měsících byly lety v září 2014 přerušeny. V letošním roce chtěla společnost obnovit lety s letounem Airbus A319 pronajatým od BH Air z Bulharska. Z pronájmu nakonec sešlo a provoz nebyl znovuzahájen. V současnosti Greenland Express usilují o vlastní osvědčení leteckého dopravce. Vedle obnovení letů na Island a nového spojení do Dánska plánuje aerolinie další rozvoj linek. Zástupci aerolinie uvedli možnost zahájení letů do Kanady a otevření linek do dalších evropských měst (Amsterdam, Londýn, Mnichov).

Témata