EasyJet zastaví lety do Ruska

20.09.2015 - Evropa



Nízkonákladová společnost easyJet oznámila, že ukončí obě své pravidelné linky do Moskvy. 10. září letěl naposledy do ruské metropole letoun společnosti na lince z Manchesteru. Podle původních plánů měla být linka ukončena až 23. října 2015. Od letního letového řádu 2016 společnost nepočítá ani s lety z londýnského Gatwicku na moskevské letiště Domodědovo. Společnost tak reaguje na prudký pokles poptávky v posledních měsících po letech do Moskvy. Již v průběhu prázdnin easyJet snížil frekvenci svých letů do Ruska zhruba na polovinu.

easyJet - Airbus A319 (foto: easyJet)

Pokles zájmu je způsoben zhoršující se ekonomickou situací v Rusku, kdy zemi negativně zasáhl pokles světových cen ropy a sankce Evropské unie. Pokles hodnoty ruského rublu znamenal pokles zájmu o cesty Rusů do zahraničí. Dalším faktorem je rovněž zpřísnění pravidel pro vydávání víz pro britské občany. EasyJet plánuje vývoj situace v Rusku sledovat a v případě, že by došlo k oživení poptávky, je společnost připravena pravidelné lety opět obnovit.

Na základě britsko-ruské dohody mezi Londýnem a Moskvou může každá strana určit dva dopravce, které získají opravnění na trase létat. Vedle tradičních British Airways získala v roce 2012 práva k letům do Moskvy nízkonákladová aerolinie easyJet, když zvítězila před Virgin Atlantic.

Témata