Uzbekistan Airways chtěly vážit cestující

18.08.2015 - Asie & Austrálie



Společnost Uzbekistan Airways vydala minulý týden prohlášení, ve kterém oznamuje vážení cestujících. Podle prohlášení společnosti je účelem tohoto opatření stanovení průměrné hmotnosti cestujícího s příručním zavazadlem. Uzbecký dopravce se v prohlášení odvolává na pravidla Mezinárodní organizace leteckých společností IATA, podle kterých může společnost pro zajištění bezpečnosti letů cestující vážit. Uzbekistan Airways uvedla, že vážení cestujících bude probíhat před nástupem do letadla v odletovém gatu. Vážení má probíhat diskrétně a záznamy budou anonymní, u jednotlivých hmotností bude společnost evidovat jen kategorii cestujícího - muž, žena či dítě.

Uzbekistan Airways - Airbus A320 (ilustrační foto: Konstantin Nikiforov/Wikimedia Commons - GFDL 1.2)

Nové opatření Uzbekistan Airways záhy vzbudilo zájem novinářů a zajistilo společnosti nechtěnou publicitu v médiích po celém světě. Mluvčí IATA Chris Goater na dotaz médií uvedl, že organizace nemá žádné pravidla, které by nutilo letecké společnosti vážit pasažéry. „Všechny aerolinie mají vlastní postup, aby dokázali propočítat váhu nákladu, zatížení a rozložení váhy v kabině,“ uvedl Goater. V praxi letecké společnosti váhu cestujících a jejich zavazadel odhadují na základě dlouhodobých dat. Zdá se, že Uzbekistan Airways po celosvětové publicitě zařadilo zpátečku. Oznámení o vážení pasažerů zmizelo z webových stránek společnosti a k nalezení tak bylo jen v archivu Google.

K samotnému vážení cestujících může výjimečně docházet u linek provozovaných malými vrtulovými letadly. V roce 2013 začala společnost Samoa Air jako první na světě stanovovat cenu letenky podle váhy cestujícího. Aerolinie tak reagovala na rostoucí obezitu cestujících v regionu, kde operuje.

Témata