British Airways a Iberia vystoupily z AEA

17.04.2015 - Evropa



Letecké společnosti British Airways a Iberia koncem března vystoupily z Asociace evropských leteckých společností (AEA). Důvodem jsou rozdílné názory ohledně konkurence dopravců z Blízkého východu a jejich působení na evropském trhu. Některé členské společnosti si již delší dobu stěžují na údajně nekalou konkurenci dopravců z Perského zálivu. Tyto aerolinie prý využívají ke své expanzi státní podporu v podobě bezúročných půjček, výhodnějších cen paliva a dalších skrytých výhod. Air France-KLM a Lufthansa se již dříve obrátily na Evropskou komisi, aby přijala opatření pro zachování poctivé soutěže na trhu.

(ilustrační foto: Altair78/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0)

Snaha některých členských dopravců po přijetí opatření vůči arabským dopravců se nyní nelíbí koncernu IAG, který zastřešuje British Airways a Iberia. Koncern IAG podle svého stanoviska věří, že globální liberalizace letecké dopravy je základem pro jeho budoucí růst a proto není ochoten v této zásadní záležitosti ustupovat. Willie Walsh, šéf koncernu IAG, v minulosti několikrát uvedl, že nemá problém s růstem aerolinií z Perského zálivu.

Připomeňme, že od konce ledna je významným akcionářem IAG společnost Qatar Airways, která vlastní 9,99 procent akcií. Právě kapitálové vstupy blízkovýchodních dopravců do evropských aerolinií situaci dále zamotávají. Již se totiž nejedná o spor mezi evropskými společnostmi a dopravci z Perského zálivu, ale o spor mezi zavedenými evropskými leteckými společnostmi. Z hlediska kapitálových vstupů jsou vedle Qatar Airways aktivní především Etihad Airways, které mají podíly v Alitalia, Air Berlin či Air Serbia.

Vystoupení British Airways a Iberia je tvrdou ranou pro AEA. Ta zastřešuje především velké tradiční evropské aerolinie. Počet členů v posledních letech postupně klesá, z 35 v roce 2010 na dnešních 26. Pokles jde částečně na vrub krachu některých leteckých společností (Malév, Cyprus Airways, Aerosvit), další společnosti však členství ukončily (ČSA, Air Serbia, Virgin Atlantic Airways).

Témata