Ryanair otevřel základnu v Bratislavě

01.04.2015 - Slovensko



Nízkonákladová společnost Ryanair zahájila v pondělí provoz své základny na letišti M. R. Štefánika ve slovenské metropoli. Slavnostní otevření základny proběhlo za přítomnosti Ivana Trhlíka, generálního ředitele společnosti Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, Colm O'Shea, marketingového manažera Ryanair a Anne-Marie Callan, irské velvyslankyně na Slovensku. Zatím Ryanair bázuje jeden letoun pronajatý od slovenské společnosti Air Explorer. Druhý letoun má být bázován od léta. Do budoucna se podle bratislavského letiště počítá s dalším rozšířením základny.

Otevření základny Ryanair v Bratislavě (foto: Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava)

Výhodnější časy na Stansted

Díky základně může Ryanair nově nabídnout cestujícím zajímavý letový řád linky na londýnské letiště Stansted. Z Bratislavy společnost nabízí každý den brzký ranní odlet v rozmezí od 6:20 do 6:45 s příletem do Londýna již v 7:40. Odlet ze Stansted je podle letového řádu společnosti naplánován na 19:50 a přistání na bratislavském letišti M. R. Štefanika ve 23:05. Připomeňme, že vedle dvou denních letů na Stansted, léta Ryanair také pětkrát týdně na londýnské letiště Luton.

Nové destinace z Bratislavy

Letní letový řád společnosti Ryanair se letos rozrostl o dvě nové destinace. V pondělí se uskutečnil první let na nové lince z Bratislavy do Madridu. Linka bude provozována třikrát týdně vždy v pondělí, ve středu a v pátek. Druhým novým cílem jsou Atény. Provoz má být zahájen ve čtvrtek a během letního letového řádu jsou plánovány dva lety týdně.

Na podzim nová linka do Berlína

Ryanair již zveřejnil zimní letový řád 2014/15. Společnost v něm počítá s lety z Bratislavy do 12 destinací. Hlavní novinkou je denní linka do Berlína na letiště Schönefeld, která bude v provozu od 27. října. Během zimního období irský dopravce rovněž počítá s provozem nových linek do Atén a Madridu.

Pěší koridory k terminálu

Pěší koridor ze stojánky letadla k terminálu (foto: Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava)

S letním letovým řádem zprovoznilo bratislavské letiště pro cestující společnosti Ryanair pěší koridory ze stojánky letadla do terminálu. Cestující, kteří přiletí ze zemí schengenského prostoru, se přesunou na místo dosavadní přepravy autobusem do odbavovací haly pěšky. Koridory jsou vyznačeny na ploše letiště bílými vodorovnými čárami a piktogramy chodce. Cestující do příletové haly budou také směrovat zaměstnanci letiště. Změna se týká příletů lety Ryanair z Belgie, Francie, Itálie a Španělska.

Ryanair dominantním dopravcem

Vloni v listopadu oznámil šéf Ryanairu Michael O'Leary oznámil otevření základny v Bratislavě (foto: Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava)

Podle prohlášení bratislavského letiště by letos mělo být na linkách Ryanair odbaveno téměř milion cestujících. Podle tiskové zprávy letiště přepravil Ryanair na linkách z a do Bratislavy více než 811 tisíc cestujících. Celkem bratislavské letiště vloni odbavilo na pravidelných linkách 875 tisíc cestujících. Z těchto čísel je zřejmé, jak dominantní pozici má Ryanair na pravidelných letech ve slovenské metropoli.

Témata