Ryanair začne létat na španělské letiště duchů

12.03.2015 - Evropa



Nízkonákladová společnost Ryanair oznámila ve středu zahájení letů na španělské letiště Castellón. Bude se jednat o první pravidelné lety na toto letiště od jeho „dokončení“ v roce 2011. Castellón leží na východním pobřeží Španělska 70 kilometrů severně od Valencie. Zcela nové letiště byla vybudováno nákladem 150 milionů eur a další desítky milionů eur byly vynaloženy na propagaci letiště. Přestože španělské úřady deklarovaly letiště jako dokončené, ve skutečnosti nemělo letiště potřebná povolení pro zahájení provozu. Kvůli chybě v původním projektu musela být například na konci přistávací dráhy doplněna plocha pro otočení letadel. V loňském roce získala koncesi pro provozování letiště společnost SNC-Lavalin.

Letiště Castellón - socha a terminál
Před terminálem letiště v Castillónu se nachází 24 metrů vysoká socha (foto: Sanbec/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0)

Letiště v Castellonu je ve španělsku považováno za příklad neuvážených investic do infrastruktury ze strany regionálních vlád během stavebního boomu před vypuknutím finanční krize. Samotné úřady si od nového letiště slibovaly další rozšíření cestovního ruchu v oblasti mezi Barcelonou a Valencií. Nevýhodou letiště v Castellonu je především jeho poloha. Sto kilometrů jižně leží mezinárodní letiště ve Valencii, 160 kilometrů na sever se nachází letiště Reus u Barcelony.

Nyní Ryanair jako první letecká aerolinie zahájí na toto „letiště duchů“ pravidelné lety. Společnost otevře na letiště linky z londýnského letiště Stansted (3x týdně) a z Bristolu (2x týdně). Linky budou zatím provozovány od 15. září do 10. prosince 2015. Castellon bude v pořadí 24. letištěm ve Španělsku, na které Ryanair létá.

Témata