ČSA v příštím roce otevřou 7 nových destinací

20.11.2014 - Česká republika



Po letech optimalizací letového řádu a rušení linek zahájí České aerolinie (ČSA) v příští letní sezóně lety hned do sedmi nových destinací. ČSA tak postupně zahájí provoz na linkách z Prahy do Osla, Billundu, Corku, Bilbaa, Boloně a také do dvou cílů v Rusku - do Kaliningradu a Kazaně. V případě Osla, Corku a Boloně se jedná o staronové destinace, v minulosti ČSA do těchto měst již létaly. Prodej letenek do nových destinací společnost zahájil dnes v celé distribuční síti s výjimkou nových linek do Ruska, kde prodej odstartuje v prosinci.

„V nových destinacích vidíme zajímavý obchodní potenciál, který bychom chtěli naplno využít. Současně chceme těžit z dobrého jména Českých aerolinií na ruském trhu a od dubna 2015 létat celkem do devíti destinací v Rusku“, uvedl Jozef Sinčák, předseda představenstva Českých aerolinií. Podle Sinčáka je letový řád nových linek nastaven tak, aby odpovídal potenciálu trhu a co nejlépe oslovil lokální i transferové cestující. Všechny nové destinace budeme operovat na stávající volné kapacitě Českých aerolinií a díky tomu zlepšíme využití flotily společnosti,“ dodal Sinčák.

Na linky do Osla, Corku, Bilbaa a Kazaně budou ČSA nasazovat Airbus A319 (foto: ČSA)

Provoz na nové lince do Osla zahájí ČSA 30. března 2015. Zprvu bude linka provozována dvakrát týdně letouny Airbus A319, od 30. května přidá dopravce další dva přímé zpáteční lety. Tato linka bude určena jednak pro point-to-point cestující z České republiky a Norka, ale i pro transferové cestující do destinací ve Středomoří, které mají ČSA ve svém letovém řádu díky spolupráci s Travel Service. Toto nové spojení plánují ČSA operovat zatím sezónně. Konečné ceny jednosměrných letenek z Prahy do Osla začínají na 2538 Kč, zpáteční pak na 4598 Kč.

Od 30. března budou ČSA rovněž létat do Billundu v Dánsku. Do této destinace ČSA v minulosti nelétaly. Linka bude provozována v celoročním režimu čtyřikrát týdně letouny ATR 42 s možností operativního nasazení většího ATR 72. Cílovou skupinou u této linky jsou obchodní cestující, tak turisté z ČR a Dánska. Jednosměrné letenky z Prahy do Billundu budou začínát na 3088 Kč, zpáteční pak 5717 Kč. Lety provozované v pracovních dnech, tj. v pondělí, ve středu a v pátek budou dále pokračovat z Billundu do Osla. Tento úsek bude primárně určen pro místní cestující z Dánska a Norska. ČSA chtějí v tomto případě použít nedávno zavedený model u linky Praha – Hamburk – Göteborg.

Boloňa je důležitým městem na severu Itálie (foto: Goldmund100/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0)

Od konce března 2015 bude v provozu rovněž spojení z Prahy do Boloně, na které se společnost vrací po čtyřech letech. ČSA plánují linku provozovat jako celoroční. Pro letní letový řád jsou naplánovány čtyři lety týdně letouny ATR 72. Cestující si budou moci pořídit jednosměrné letenky do Boloně za 2538 Kč, zpáteční pak za 4754 Kč.

Od 14. května budou ČSA znovu létat do Corku v Irsku. Linka bude provozována jako sezónní s dvěma lety A319 týdně. Letový řád je uzpůsoben hlavní cílové skupině, kterými jsou turisté z jihozápadu Irska, kteří směřují na prodloužený víkend do Prahy. Tuto skupiny by měla doplňovat česká klientela, která míří na jih Irska za turistikou. Ceny jednosměrné letenky do Corku budou začínat na 3088 Kč, zpáteční pak na 5876 Kč.

Moderní budova Guggenheimova muzea v Bilbau (foto: Phillip Maiwald/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0)

Od 1. června do 30. září budou ČSA vůbec poprvé provozovat pravidelnou linku do španělského Bilbaa. Linka, která bude operována dvakrát týdně letounem Airbus A319, bude určena zejména turistům. Jednosměrnou letenku do Bilbaa si cestující mohou pořídit od 3088 Kč, zpáteční pak od 5614 Kč.

I přes letošní pokles poptávky cestujících z Ruska do ČR považuje ČSA ruský trh za významný s vysokým potenciálem dalšího rozvoje. ČSA v příští sezóně rozšíří své lety do Ruska o dvě nové destinace – Kazaň a Kaliningrad. Lety mezi Praha a Kazaní budou provozovány dvakrát týdně letouny Airbus A319. Linka do Kaliningradu bude provozována dvakrát týdně letouny ATR 72. Obě nové destinace v Rusku chce ČSA provozovat celoročně.

Témata