Krátce: Qatar Airways, Gulf Air a EWA Air

26.10.2013 - Krátce



Qatar Airways neplánují objednat nově chystané Boeingy 777X. Uvedl to šéf společnosti Akbar Al Baker v odpovědi na dotaz novinářů. Qatar Airways byly zmiňovány jako jeden z možných zájemců o tuto novou verzi “Triple Seven”. Americký výrobce chystá dvě varianty 777X. Menší Boeing 777-8X má mít kapacitu až 353 cestujících při konfiguraci kabiny do třech tříd a dolet až 17 400 km. Druhou variantou bude větší Boeing 777-9X s kapacitou okolo 400 cestujících a doletem 15 000 km.

Gulf Air - Airbus A320 (foto: Gulf Air)

Gulf Air podepsaly memorandum s Dubai Airports o zahájení pravidelných letů na letiště Dubai World Central (Al Maktoum International). Gulf Air otevřou 8. prosince na toto nové dubajské letiště denní linku z Bahrajnu, jež bude operována letouny Airbus A320. Společnost tak bude první full-service aerolinií, která bude na Dubai World Central létat. Podle úřadujícího CEO Gulf Air Mahera Salmana Al Musallama chce společnost nabídnout alternativu pro lety do Dubaje zejména pro ty, kteří směřují do nových obchodních a rezidenčních čtvrtí Dubaje. Lety Gulf Air na Dubai International budou pokračovat dále beze změny. Společnost nyní nabízí nyní 51 letů týdně z Bahrajnu na letiště Dubai International. Připomeňmě, že na letiště Dubai World Centra dosud létaly jen cargo dopravci. Lety s cestujícími zahájí 27. října saúdskoarabská nízkonákladová aerolinie Nas Air. O den pozdějí otevře na letiště novou linku z Budapešti společnost Wizz Air.

Nová letecká společnost EWA Air z ostrova Mayotte zahájí provoz 29. října. Společnost založily Air Austral z Reunionu, které drží 51 procent, spolu s Obchodní a průmyslovou komorou Mayotte (22,7 %) a společností Ylang Invest (25 %). Nový dopravce plánuje létat s letounem ATR 72-500 z Dzaoudzi do Dar es Salaamu v Tanzánii (1x týdně), Pemba v Mozambiku (2x týdně), Nosy Be (2x týdně) a Majungy na Madagaskaru (3x týdně) a Moroni (2x týdně) a Anjouanu (4x týdně) na Komorách. Mayotte je jedním z ostrovů Komorského souostroví v Indickém oceánu. Ostrov je zámořským departementem Francie.

Témata