Krátce: Letiště v Uzbekistánu, Vueling a easyJet

02.10.2013 - Krátce



Uzbecká vláda rozhodla v pondělí o otevření pěti dalších letišť pro mezinárodní provoz. Jedná se o letiště Andidžon, Namangan, Fergana, Termez a Karši. Na těchto letištích budou nově zřízeny nově celní a pasové kontroly. Celkem tak bude mít Uzbekistán 11 mezinárodních letišť. Provozovatelem všech letišť je státní letecká společnost Uzbekistan Airways.

Vueling - Airbus A320 (foto: FlightReal/Wikipedia)

Nízkonákladová společnost Vueling dnes zahájila pravidelné lety z Malagy do Moskvy-Domodědovo. Nová linka bude v zimním období provozována dvakrát týdně letouny Airbus A320. Z Moskvy do Malagy v současnosti létají ruské společnosti Aeroflot, Transaero Airlines a Orenburg Airlines.

Nízkonákladová společnost easyJet požádala úřady ostrova Guernsey o udělení práv pro provozování letů z Londýna-Gatwicku. Guernsey, který leží v Lamanšském průlivu mezi Británií a Francií, je součástí tzv. Normanských ostrovů (Channel Islands). Ostrov stejně jako sousední Jersey je tzv. korunní dependancí, územím vlastněným britskou korunou, které však formálně není součástí Velké Británie. Vzhledem k tomu, že Guernsey není součástí EU, neplatí zde pravidla jednotného trhu v letecké dopravě a otevírání pravidelných linek podléhá schválení. EasyJet letos na jaře koupil sloty společnosti FlyBe na letišti Gatwick. V této souvislosti plánují FlyBe ukončit v březnu 2014 lety z Gatwicku na Guernsey. Na plánovaný konec letů FlyBe zareagovaly i Aurigny Air Service, které plánují otevření linky z Guernsey na Gatwick. Společnost Aurigny Air Services je zcela vlastněna ostrovem Guernsey.

Témata