Libanon zadržel podezřelé z únosů tureckých pilotů

17.08.2013 - Asie & Austrálie



Libanonské úřady zadržely ve středu čtyři podezřelé ze zapojení do únosu pilotů Turkish Airlines, ke kterému došlo 9. srpna nedaleko mezinárodního letiště v Bejrútu. Autobus vezoucí členy posádky byl zastaven čtyřmi ozbrojenci, kteří unesli kapitána a druhého pilota (více zde). Podle úřadů byl únos velmi dobře připraven a profesionálně proveden. K únosu se přihlásila dosud neznámá skupina Zuwar al Imám Rida, která požaduje propuštění šíitských poutníků. Ti byli zadrženi syrskou opozicí vloni v květnu, když se vraceli z Iránu zpět do Libanonu.

Podle libanonského ministra vnitra Marvela Sharbela se však jedná o fiktivní skupinu. Na to ukazují poslední zjištění vyšetřovatelů. Jeden z podezřelých je totiž příbuzným jednoho z unesených poutníků. Podle všeho jsou tak do únosu zapojeny rodiny poutníků. Cílem únosu pilotů je přinutit Turecko, aby se zasadilo o propuštění zadržovaných poutníků.

V reakci na únos uzavřelo Turecko své kulturní centrum v Bejrútu. Turkish Airlines dočasně uzavřely svou městskou kancelář a zákazníky obsluhuje jen kancelář na bejrútském letišti. Turecko vyvíjí tlak na Libanon, aby unesení piloti byli, co nejrychleji osvobozeni. Turecký ministr zahraničí vyzval rovněž Irán, aby pomohl unesené piloty nalézt.

Témata