Travel Service zrušil objednávku na Boeing 787

11.08.2013 - Česká republika



Česká letecká společnost Travel Service zrušila svou objednávku letounu Boeing 787. Skončil tak sen o Dreamlineru v českých barvách. Zrušení kontraktu potvrdil mluvčí amerického Boeingu. Jedná se o první zrušení kontraktu na 787 v letošním roce.

Travel Service - Boeing 787
Travel Service - Boeing 787 (foto: Boeing Co.)

Travel Service objednaly v roce 2007 jeden Boeing 787. Hodnota objednávky podle ceníku výrobce dosahovala tehdy výše 153 milionů dolarů. Po několika odkladech měl být letoun dodán Travel Service v roce 2015. Společnost počítala s tím, že letoun nasadí na dálkové charterové lety. Vloni v prosinci Jiří Šimáně, spolumajitel Travel Service, v rozhovoru pro denik E15 uvedl: “Počítáme s tím, že tohle letadlo bude létat hlavně dálkové trasy do Jižní a Střední Ameriky, Karibiku a Thajska. Vidíme ale celou řadu dalších možností, jak Dreamliner využít, včetně jeho pronájmu i s posádkou jiným leteckým společnostem.”

Na letošním Pařížském aerosalonu objednala společnost Travel Service tři letouny Boeing 737 MAX. Před několika dny byla tato objednávka stvrzena finálním stvrzením smlouvy. Celková hodnota kontraktu dosahuje 301 milionů dolarů. Právě objednávka těchto letadel nové generace vyhovuje potřebám Travel Service, které se zaměřují na krátké a střední tratě, více než dálkový Boeing 787.

Témata