Africký Fastjet ohlásil další nové linky

17.06.2013 - Afrika



Sir Stelios Haji-Ioannou, zakladatel společnosti easyJet, už asi pochopil, že dobýt "poslední frontu" (kde ještě nejsou low cost společnosti tolik rozšířené), tj. africký kontinent, nebude tak jednoduché. Stelios stojí v pozadí společnosti Fastjet, která má ambice stát se významným panafrickým dopravcem. Pro dokreslení vybíráme pár vět, které vyslovil v médiích v minulých týdnech: “Africa is a difficult place to do business. There is no open skies. It’s like trying to invest in Europe in the 1980s. Is this the right time in Africa? Should we wait five years? Who knows. For me, it’s a low risk opportunity for a venture that might be pioneering. We’ll see what happens, but it’s risky.”

(zdroj: Fastjet/Facebook)

(zdroj: Fastjet/Facebook)

Loni v říjnu jsme psali o tom, že na východoafrickém nebi můžeme čekat boj low costů. Ale v Africe čas moc velkou roli nemá, takže vše je trochu jinak. Měla vzniknout dceřinná společnost Kenya Airways, Jambo Jet - ale po ní zatím není ani vidu, ani slechu. A pak právě Fastjet.

Fastjet zahájil svůj provoz v Tanzánii na konci listopadu 2012 a v současné době nabízí 3 linky - Dar es Salaam - Mwanza, Dar es Salaam - Kilimandžáro a Kilimandžáro - Zanzibar. Možná už chtěli být v tuto chvíli dále, létat například mezi Tanzánií a Keňou nebo vnitrostátní linky v Keni, zahájit provoz v Jižní Africe na lince z Johannesburgu do Kapského Města, o které se hovoří už delší dobu, ale důležité je, že létají a rozvoj pokračuje. V minulém týdnu získal Fastjet práva na mezinárodní lety z Dar es Salaam do Johannesburgu, Kigali a Lusaky. Byla také ohlášena spolupráce s nigerijskou společností Red 1 Xpress, která by měla vyústit ve Fastjet Nigeria a provoz v rámci Nigérie.

Afrika je pro mnoho cestovatelů lákavá. Velkou výhodu, kterou už u rezervací v Evropě tolik neřešíte, ale v Africe to často problém je, vidíme v tom, že Fastjet má vytvořenou platformu pro on-line rezervace dle evropských standardů. Platby kartou například mají řešeny přes německou firmu Wirecard, což je jeden z lídru platebního trhu. Fastjet by tak mohl být pro evropského klienta zajímavou alternativou spojení po Africe a my budeme další rozvoj sledovat.

Témata