V Praze přistál první Airbus A330 v barvách ČSA

15.05.2013 - Česká republika



Na hlavní dráhu ruzyňského letiště včera v 17:36 dosedl po letu z jihokorejského Soulu první Airbus A330-300 v barvách Českých aerolinií (ČSA). Letoun pronajatý od Korean Air nese symbolicky imatrikulaci OK-YBA odkazující na první dálkový Iljušin Il-62 ve flotile společnosti. Bezprostředně po přistání uvítali letištní hasiči první český Airbus A330 vodní slavobránou. Poté letoun doroloval na vyhrazenou stojánku před Terminálem 3, kde byl již očekáván představiteli Českého aeroholdingu, ČSA, Letiště Praha, novináři a dalšími pozvanými hosty. Po krátkém křtu si mohli všichni hosté prohlédnout interiér letounu.

Ten má kapacitu 276 cestujících, přičemž 24 míst se nachází v Business Class a dalších 252 v Economy. Křesla business třídy jsou sklopitelná do plně vodorovné polohy. Samozřejmostí je LCD displej zábavního systému s multifunkčním ovládačem. K dispozici jsou rovněž individuální lampičky na čtení navržené tak, aby nerušily spolucestujícího. Displeji zábavního systému jsou však vybavena také všechna sedadla ekonomické třídy. K dispozici by v něm mělo být přes 60 celovečerních filmu a dalších několik desítek dokumentů. Cestující si budou moci také vybrat k poslechu hudbu ze široké nabídky různých žánrů. Pro ty nejmenší jsou pak v systému připraveny dětské pořady nebo hry.

Hosté během prezentace letounu mohli ochutnat menu, které bude nabízeno na připravované dálkové lince do Soulu. ČSA plánují servírovat v obou třídách hlavní servis po startu a druhý pak před přistáním. V případě hlavního servisu bude mít cestující možnost volby mezi korejským, asijským a evropským menu a to v obou třídách. Autorem receptů asijských a evropských jídel podávaných v Business Class je Marek Fichtner, šéfkuchař Hotelu Kempinski v Praze, se kterým ČSA již dříve spolupracovali při přípravě menu na lince do Abu Dhabi. V nabídce korejské kuchyně nechybí národní jídlo bibimbap s mletým masem, zeleninou, sezamovým olejem, pastou gochujang a rýží.

Připomeňme, že nový dálkový letoun ve flotile ČSA bude od 1. června létat na nové dálkové lince z Prahy do Soulu. Zprvu dvakrát týdně, od července pak třikrát týdně. V případě zájmu cestujících jsou ČSA schopni přidat ještě čtvrtou týdenní frekvenci. Dále ČSA nasadí A330 třikrát týdně na linku do Moskvy, jednou týdně do Almaty a třikrát týdně do Tel Avivu. Oproti původním předpokladům nebudou ČSA vysílat stroj do ruského Jekatěrinburgu.

První Airbus A330 ve flotile ČSA je pronajat na operativní leasing od Korean Air. Představitelé Českého aeroholdingu již dříve uvedli, že ČSA plánují rozšířit svou flotilu o další stroje A330. Podle neoficiálních informací by se jednalo pravděpodobně o zcela nové stroje od výrobce s dodávkou okolo roku 2015.

Témata