Cyprus Airways jsou na pokraji bankrotu

06.04.2013 - Evropa



Podle kyperského tisku bojují Cyprus Airways v těchto dnech o přežití. Společnost bezprostředně potřebuje finanční injekci, jinak jí hrozí zastavení provozu. Představenstvo Cyprus Airways jednalo ve čtvrtek o opatřeních k záchraně aerolinie. Podle předsedy představenstva Stavrose Stavrou je ve hře několik možných scénářů. Podle spekulací tisku je mezi nimi okamžité zastavení provozu, další možnou variantou je ukončení letů po letní sezóně. Stavrou představil tvrdý úsporný plán, který počítá se snížením počtu letadel ve flotile z nynějších 11 na 6 strojů Airbus A319/320, zrušení 560 pracovních míst a snížení mezd zaměstnanců. Management aerolinie intenzivně hledá investora, který by do společnosti vstoupil. Aktuální zprávy mluví o jednání v Pekingu s čínskou společností Yi Xiang Da Investment Co.

Cyprus Airways - Airbus A319
Airbus A319 společnosti Cyprus Airways na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem (foto: Konstantin von Wedelstaedt/Wikipedia)

Cyprus Airways se potýkají se ztrátami již několik let. Společnost není schopna konkurovat nízkonákladovým aeroliniím, které létají na Kypr. Kvůli poklesu cen letenek na trhu a vysokým cenám leteckého paliva je řada linek pro společnost ztrátové. Na pravidelné lince do Londýna údajně Cyprus Airways prodělávají 2,5 milionů euro měsíčně. Dalším problémem jsou nedořešené vztahy mezi Kyprem a Tureckem, kdy Turecko neumožňuje přelety svého území kyperským letadlům. Cyprus Airways jsou tak nuceny například při letech do Ruska turecké území oblétat.

Témata