O ČSA mají zájem Korean Air a Qatar Airways

05.12.2012 - Česká republika



O České aerolinie (ČSA) projevily zájem dva významní dopravci, jihokorejský Korean Air a katarský Qatar Airways. Český premiér Petr Nečas dnes na tiskové konferenci po zasedání vlády informoval, že Český aeroholding (ČAH) obdržel kladná vyjádření od těchto dvou leteckých společností. Podle ministra financí Miroslava Kalouska by vstup kteréhokoliv z těchto dopravců do ČSA znamenal dlouhodobý rozvoj a dobrou perspektivu pro ČSA. Ministr financí upřesnil další průběh výběrového řízení na prodej podílu v ČSA. Do konce letošního roku by měly proběhnout manažerské prezentace oběma zájemcům. Do konce ledna příštího roku se očekává nezávazná nabídka s podnikatelským záměrem dalšího rozvoje ČSA. Do konce února by pak oba zájemci měli zaslat do Českého aeroholdingu závaznou nabídku včetně ceny. Na přelomu března a dubna 2013 pak vedení ČAH vybere výhodnější nabídku.

Ministr Kalousek rovněž na tiskové konferenci informoval o dohodě týkající se společnosti Holidays Czech Airlines a její budoucí orientaci. Dohoda je snahou vyhnout se možným rizikům vyplývajícím ze žalob konkurenční Travel Service u českých soudů a Evropské komise. "Uzavřeli jsme dohodu, podle které Travel Service všechny žaloby stáhne a společnost Holidays Czech Airlines jako dceřiná společnost Českého aeroholdingu k předpokládanému datu privatizace, tedy v létě 2013, ukončí veškerou činnost na charterovém trhu. To znamená, změní svoji obchodní strategii a přestane operovat na charterovém trhu," uvedl na Miroslav Kalousek (více o dohodě zde).

Zájem Korean Air a Qatar Airways je jednoznačně úspěchem. Vzhledem ke komplikované situaci v letecké dopravě zejména v Evropě nebyla zcela nereálná varianta, že se do výběrového řízení nepřihlásí žádný dopravce. Podle dřívějších prohlášení by při výběru konečného zájemce neměla být kritériem jen nabídnutá cena, ale také další rozvojové plány s ČSA a přínosy pro Letiště Praha.

Témata