ČSA obnoví dálkové lety s letounem Airbus A330

04.12.2012 - Česká republika



Letadlový park Českých aerolinií (ČSA) se v příštím roce rozšíří o letoun Airbus A330. Společnost s ním zahájí dálkové lety do jihokorejského Soulu. Na dnešní tiskové konferenci společnosti věnované letnímu letovému řádu 2013 to oznámili Philippe Moreels, prezident ČSA, a Jiří Marek, viceprezident ČSA pro Obchod a marketing. Dálkový letoun Airbus A330 bude pronajat od června 2013 na operativní leasing. Po tříleté pauze tak ČSA obnoví lety do dálkových destinací provozované vlastním letadlem. Zástupci ČSA odmítli specifikovat podrobnosti o pronajimateli a stáří letounu s odkazem na probíhající jednání.

ČSA - České aerolinie - Airbus A330
Airbus A330 v barvách ČSA (zdroj: prezentace ČSA)

Airbus A330 bude od června 2013 nasazován dvakrát týdně na dálkovou linku z Prahy do Soulu. Nové lety ČSA doplní čtyři lety týdně provozované Korean Air. Obě společnosti budou na lince vzájemně sdílet své kódy. „Díky vzájemnému sladění odletových a příletových časů cestující z Prahy získají perfektní napojení na lety Korean Air ze Soulu do Japonska, Číny a Tichomoří. Naopak Praha se díky lepší dostupnosti přiblíží milionům cestujících ve východní Asii, a může se stát nejen důležitým přestupným bodem, ale bránou do Evropy při jejich cestách za Prahu,“ uvedl Jiří Marek. Linka z Prahy bude mít v Soulu ideální návaznost na lety Korean Air například do Tokya, Osaky, Nagoje či Denpasaru. Pro cestující z východní Asie zavedou ČSA polední odletovou vlnu, která bude navazovat na lety ze Soulu. Ideální návaznost tak bude na další spoje ČSA do vybraných evropských destinací, například do Budapešti, Kodaně, Milána a dalších. Podle Moreelse byl Soul zvolen kvůli dobré spolupráci s Korean Air, které zde mají hlavní základnu. V případě jakýchkoliv technických problémů zde Korean Air zajistí dostatečný servis. Z tohoto důvodu ČSA neplánují zatím letoun využívat na lety do USA.

Společnost plánuje nasazovat letoun Airbus A330 také na nejžádanější spoje do stávajících destinací. Zvažovány jsou například vybrané linky do Ruska a dalších zemí SNS, zmíněny byla Moskva a Jekatěrinburg, nicméně nasazení většího letounu podléhá souhlasu ruské strany.

Témata